Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Laki ja pakkoliitokset

Hallituksen tavoitteena on runnoa väkisin kuntia yhteen siten, että jäljelle jää ehkä vain 70 peruskuntaa. Suomen Kuvalehti julkaisi eilen yhden karttaluonnoksen, joka saa varmasti kuntapäättäjät raapimaan päätään ympäri Suomea. Tässä kuntakeskustelussa ei ainakaan minun silmiini ole sattunut yhtään sellaista kirjoitusta, jossa olisi yleensä pohdittu tätä pakkonaittamista lainsäädänön kannalta. Onko kuntien pakottaminen yhteen edes laillista?

Ei se nykyisellä lainsäädännöllä oikein ole, vaan siihen tarvitaan kokonaan uusi laki. Kuntajakolaki on tarkoitettu kuntien vapaaehtoiseen yhdistymiseen tai pakkoa käyttäen kuntien toisiinsa liittämiseen yksittäistapauksissa. Aiotun kaltaiseen massamenettelyyn se ei joko sovellu ollenkaan tai tekee prosessista tavattoman raskaan ja kalliin.

Perustuslain 121 §:n mukaan Suomi jakautuu kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon ja 122 §:n 2 momentin mukaan kuntajaon perusteista säädetään lailla. Tällainen laki on Kuntajakolaki.

Kuntajakolain 1 §:n mukaan kuntajaosta säädetään erillisellä laillla tai edetään tämän lain mukaan. Tavoitteena on 2 §:n mukaan elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne. Jo pelkästään tämän pykälän perusteella voidaan riitauttaa monta suunniteltua yhdistämistä.

Lain käyttötarkoitus vain yksittäistapauksiin käy selvästi ilmi 2 luvun säännöksistä. Sen 5 §:n mukaan kuntaliitoksen panevat vireille muutoksen kohteena olevien kuntien valtuustot yhdessä yhtäpitävillä päätöksillä. Pääsääntöisesti siis aloitteen pitäisi tulla kunnilta itseltään. Asian voi panna vireille myös ministeriö määräämällä erityisen kuntajakoselvityksen. Sen prosessin raskaus kuntajakoselvittäjän palkkaamisineen kerrotaan lain 4 luvussa. Koko ruljanssia ei ole tarpeen kertoa tässä, mutta laki vaatii ihan selvästi raskaan selvittely- ja neuvottelumenettelyn käyttämistä alusta loppuun joka ikisessä kuntien pakkoliitoksessa.

Jos hallitus aikoisi edetä Kuntajakolain mukaan, niin ainakin kuntajakoselvittäjille olisi töitä tiedossa. On kuitenkin ihan selvää, että tätä lakia ei aiota soveltaa. Hallituksella ei ole muuta mahdollisuutta kuin saada eduskunta säätämään kokonaan uusi laki, jolla kuntakartta laitetaan kerralla uusiksi. Olen ollut huomaavinani, että se ei tule olemaan helppoa. Ehkä juuri siksi ei uudesta laista puhuta mitään, vaan muokataan ensin mieliä kartoilla ja pakotuspuheilla.