Monella tuolilla istujat

Helsingin taidemuseon johtaja Janne Gallén-Kallela-Sirénillä on epäilemättä omat ansionsa aina oikeasta syntyperästä lähtien, mutta kaupungin virkamiehenä hän ei ole parhaimmillaan. En nyt tarkoita  hänen galaktisen lennokasta Guggenheimin ylistystään, joka leviää vitsinä netissä. Saa kaupungin virkamies muutakin puhua kuin virkakieltä, vaikka puheet olisivatkin ihan puuta heinää.

Hänen käsityksensä virkamiehen jääviydestä on omituinen, mutta niin on myös kaupungin lakimiesten laatima tarkoitushakuinen arvio. Sen mukaan Gallén-Kallela-Sirén ei ole esteellinen toimimaan Guggenheimin puuhamiehenä ja lobbarina samaan aikaan, kun hän on kaupungin palkkalistoilla ja istuu Guggenheimin hallituksen jäsenen omistaman firman hallituksessa.

Kuvio on tällainen: Liikemies Carl Gustaf Ehrnrooth on Guggenheim-säätiön hallituksen jäsen. Ehrnroothilla on myös laivojen öljypilssivesistä polttoainetta valmistava yritys Ekoport. Gallén-Kallela-Sirén on tämän yrityksen hallituksen jäsen ja hänen puolisonsa työskentelee yrityksessä. Lisäksi Gallén-Kallela-Sirén on monessa eri yhteydessä korostanut olevansa erittäin hyvä ystävä Ehrnroothin kanssa.  Gallén-Kallela-Sirén on Guggenheimin näkyvin puuhamies ja onnistuessaan hän tuottaisi Guggenheimille ja ystävälleen oikein mukavan taloudellisen hyödyn veronmaksajien rahoilla.

Tästä huolimatta kaupunginlakimies on katsonut, että mitään esteellisyyttä ei ole. Ekoportin toiminta ei liity Helsingin taidemuseoon eikä Guggenheim-hankkeeseen. Ei varmasti liitykään, mutta jotain taisi unohtua. Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää sanoo, että yhtiön toimialalla ei ole mitään merkitystä esteellisyyttä arvioitaessa. Enemmän merkitystä on sillä, että Gallén-Kallela-Sirénin ja hänen puolisonsa välit Guggenheimin hallituksen jäseneen ovat ilmeisen läheiset. Esteellisyyden tutkiminen tuskin tulee jäämään pelkästään kaupunginlakimiehen päivässä laatiman mukavan muistion varaan.

Onhan näitä mahdottoman eteviä, monipuolisia ja ennättäviä superihmisiä muitakin. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä aikoo hoitaa joko toimitusjohtajan tai europarlamentaarikon tehtävät sivutoimenaan. Hänelle aukesi paikka parlamentissa, kun Ville Itälä valittiin Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi.

Aiemmin Penttilä oli luvannut, että hän ei jätä toimitusjohtajan tehtäviään, vaikka parlamenttipaikka aukeaisikin. Halu päästä parlamenttiin on kuitenkin yhtä kova kuin halu jatkaa toimitusjohtajana. Ratkaisu näyttää olevan hyvin yksinkertainen: hän hoitaa molemmat tehtävät samanaikaisesti.

Penttilän vuorokaudessa tuskin on yhtään sen enempää tunteja kuin muillakaan. Ehkä molemmat tehtävät sitten ovat niin vähätöisiä, että yksi mies ennättää hoitaa molemmat.  Tai ehkä hän on oikeasti supermies.

Kommentit (3)
  1. Luen joka päivä Sakun tarinan, harvoin kommentoin.

    Tämä oli kyllä loistava tarina suomen hyväveli järjestelmästä, joka on pyöriny jo ainakin kehdella vuosisadalla.

    Hyvä että joku näitä herrojen järjestelmän pikku valuvikoja havannoi ja kirjoittaa blogiinsa.

  2. no voihan p……le, ettäkö noille rikkaudestaan ekonsa kasaaville taas uusi leikkipuisto ja vieläpä veronmaksajien varoilla!!! en oo Soinin enkä Arhinmäenkään kannattaja (puolueeton poliittisesti),mutta nyt heitä kannatan ,sillä on totisesti kirveelle töitä,jo alkumetreistä alkaen. Ainoa, mitä tuollekin tavalliselle veronmaksajalle täysin tarpeettomalle ja pääosin saavuttamattomalle elitistien ”sijoituskohteelle” pitää tehdä, on haudata jo ajatuskin siitä kiireesti syvälle suohon. Ellei sitten nuo äähnruuthit sun muut seireenit sitä omaksi taukotuvakseen omin varoin tee ja ylläpidä. tosin tällöinkin rahoittajina ovat ne normiveronmaksajat, joilta heidänkin varallisuutensa on kerätty. se,että joku helsinki uhraa jopa 2 miljoonaa selvitykseen, on jo ositus sitä,etteipä taida huolta huomisesta noillakaan päättäjillä olla,saatikka tavan kadun kulkijasta ja pieneläjästä. Taitavat elää aivan liian kaukana arkitodellisuudesta, kun päätöksetkin ovat tuota luokkaa. sivistystä pitää toki olla, mutta järkeä ei senkään vuoksi ole pakko huiluuttaa.

Kommentointi suljettu.