Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lain kanssa leikkimistä

Facebookissa joidenkin leikki alkaa mennä vaarallisen pitkälle. Lyhyesti kerrottuna tapahtumien kulku on seuraava: Ryhmä nimeltään Jussi Halla-ahon kootut sanansyömiset on julkaissut lähinnä avoimen ryhmän Ääri-islamin ”monikulttuuri” vaarantaa lastemme tulevaisuuden keskusteluista otettuja kuvakaappauksia pahimmista ylilyönneistä. En viitsi toistaa niitä tässä, mutta on siellä ehdotettu mm. haulikon pistämistä laulamaan.

Nyt näiden kuvakaappausten uhreiksi joutuneet suunnittelevat rikosilmoitusta ja ryhmäkannetta tätä toista ryhmää vastaan. Heidän kunniaansa on kuulemma loukattu levittämällä heidän omia julkisia tekstejään.

Ehkä kannattaisi kuitenkin ajatella ennen toimimista.

Ryhmäkanne on mahdollinen vain kuluttajansuoja-asioissa ja sitä voi ajaa vain kuluttaja-asiamies. Jokainen loukatuksi itsensä tunteva joutuu siis tekemään esitutkintapyynnön henkilökohtaisesti. Sehän tietysti onnistuu jokaiselta, mutta kannattaa muistaa pari asiaa. Rikoslain 15 luvun 6 § sanoo näin:

Joka antaa esitutkinta- tai muulle viranomaiselle taikka tuomioistuimelle väärän tiedon ja siten aiheuttaa vaaran, että ilmiannettu pidätetään, vangitaan tai joutuu muun pakkokeinon kohteeksi tai joutuu syytteeseen tai tuomitaan rangaistukseen tai muuhun rikosoikeudelliseen seuraamukseen virheellisin perustein, on tuomittava väärästä ilmiannosta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi.

Ryhmän ”Jussi Halla-ahon kootut sanansyömiset” ylläpitäjä voi ensimmäisessä kuulustelussa tehdä tutkintapyynnön väärästä ilmiannosta sillä perusteella, että on julkaissut vain ihmisten omia tekstejä. Pelkkä omien julkisesti lausuttujen kommenttien näyttäminen niiden lausujalle ja muille ei ole kunnianloukkaus, mutta tämän toiminnan väittäminen rikokseksi voi olla väärä ilmianto.

Tutkintapyynnön tekemistä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ei kannata edes haaveilla. Yksimielisesti ajatteleva facebookin ryhmä ei ole mikään kansanryhmä.

Sitten alkavat todelliset ongelmat. Kuvakaappaukset todistavat, että niissä esiintyvät ihmiset ovat saattaneet itse syyllistyä rikoksiin. Ainakin laiton uhkaus ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan löytynevät sieltä melko helposti.

Ennen tutkintapyynnön tekemistä kannattaisi ottaa yhteys lakimieheen. Hän luultavasti kertoisi, että ei ole kovin järkevää ilmoittaa sellaisesta rikoksesta, jonka todistusaineistona on oma syyllistyminen rikokseen ihan kuvakaappauksilla toteen näytettynä.

Nettikeskustelussa tunteet kuumenevat ja on helppo uhata poliisila ja oikeudenkäynnillä. Uhkauksen toteuttaminen on kuitenkin niin totista touhua, että sitä kannattaa harkita kahdesti. Laki ei ole mikään leikkikalu.