Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Joutavilla jotain

Nähdessään ihmisten touhuavan tyhjää tapasi isävainajani sanoa, että joutavilla jotain ja jos ei muuta, niin sitten ihan mitä tahansa. Presidentinvaalit ovat saaneet monet joutavat touhuamaan sitä ihan mitä tahansa. On julkaistu molempien ehdokkaiden lukiotodistukset ja ainakin Pekka Haaviston opintosuoritukset yliopistossa.

Iltalehden keskustelupalstalla puhutaan Sauli Niinistön opiskeluista. Joku omatekoinen salapoliisi on keksinyt, että Niinistö ei ole koskaan valmistunut oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Hänen tutkielmaansa ei nimittäin löydy yliopiston kirjastosta. Ilmeisesti keskustelun aloittaja on tehnyt asiasta selvityspyynnön oikeuskanslerille.

Tavan mukaan toinen toistaan viisaammat tuovat mukaan oman näkemyksensä asiaan. Kyseessä on tietenkin salaliitto, koska Niinistön lukiotodistuksella ei olisi voinut selvitä edes oikeustieteellisen pääsykokeista. Siis jo ennen Niinistön väitettyä valmistumisvuotta 1974 toimi salaperäinen verkosto, joka huijasi ja väärensi todennäköisen tulevan presidentin tutkintotodistuksen. Niinkö se menee?

Aivan loistavaa päättelyä, jossa ei ole mitään järkeä. Niinistö on aloittanut opiskelunsa joskus 1960-luvun lopulla, jolloin pääsykokeita ei vielä ollut. Käytännössä jokainen ylioppilas saattoi ilmoittautua yliopistoon ja aloittaa haluamansa alan opiskelut. Jos pääsykoe on vastoin minun käsitystäni järjestetty, ei sen läpäisemisessä ole mitään ihmeellistä. Lukemalla siitä selviää. Jos Niinistö ei olisi tehnyt tutkielmaa, hän ei koskaan olisi saanut yliopistosta todistusta. Ja jos häneltä puuttuisi se todistus, niin hänellä ei olisi ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia päästä auskultoimaan varatuomariksi.

Sitä minä en tiedä, minne tutkielma kirjastosta on kadonnut. Sen on voinut kuka tahansa varastaa tai vaikka vain laittaa väärään hyllyyn. Mahdollisuuksien määrä on rajaton.

Salaliittolaisten kauaskantoinen ajattelu on sikäli nerokasta, että Niinistö on aika tavallisista oloista lähtöisin. Hänen vanhempansa eivät olleet erityisen rikkaita eivätkä suurta sukua. Hän itse ei ollut mukana politiikassa opiskeluaikoinaan. Salaliittolaiset siis näkivät tulevaisuuteen ja auttoivat suojattinsa saamaan todistuksen väärin perustein.

Menisi nyt tämä viikko nopeasti, että vaalien toinen kierros saataisiin pidettyä ja presidentti valittua. Muuten ainakin toinen ehdokkaista paljastuu avaruusolioksi, ellei jo ole paljastunut. Ainakin netin mainio trolli, profeetta Sakarias Lehtomäki on jo todistanut valokuvien avulla molempien olevan demonien kanssa tekemisissä.