Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oikein viisas mies

Aapelin Siunatun hulluuden Ana ja Vilippus Rummukainen miettivät, olivatko koskaan nähneet oikein viisasta miestä. Ana sellaisen epäili nuorena markkinoilla nähneensä, kun markkinamies, oikein semmoinen humu, häntä hevoskaupoissa petkutti.

Suomen viisain mies on Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtaja Jorma Ollila. Ei ole sellaista asiaa, jonka erityisasiantuntijaksi ja työryhmän johtajaksi Ollila ei olisi pätevä. Hän veti Suomen brändityöryhmää, jonka tulokset kutistuivat pelkiksi latteuksiksi. Nyt hänet on nimetty tiemaksujen käyttöönottoa selvittävän työryhmän vetäjäksi.

Liikenneministeri Merja Kyllösen evästyksen mukaan Ollila on nyt todella isojen asioiden vartijana. Työryhmän tarkoituksena on selvittää tie- ja ruuhkamaksujen käyttöönottoa. Tähän on tultu ihan sen takia, että valtiovalta ei enää uskalla verottaa kansalaisiaan. Rahaa on siis kerättävä millä tahansa vippaskonsteilla.

Maksuja perustellaan ruuhkien hillitsemisellä, päästöjen vähentämisellä ja rahan keräämisellä teiden rakentamiseen ja kunnossapitoon. Kaksi ensimmäistä perustetta ovat mukana vain muodon vuoksi ja tärkeintä on rahan kerääminen. Olen jo melko varma, että työryhmä päätyy suosittelemaan elinkaarimallin lisääntyvää käyttöä rakentamisessa ja kunnossapidossa.

Elinkaarimalli on käytössä jo nyt. Se tarkoittaa karkeasti ottaen sitä, että yksityiset toimijat rakentavat liikkenneväylät ja perivät valtiolta vuokran sekä kustannukset korkoineen osamaksulla. Kun tienpätkä on kokonaan maksettu, on se myös tullut elinkaarensa loppuun. Valtio saa siis lopulta ikiomakseen peruskorjausta vailla olevan loppuunkulutetun tien, josta on maksettu rakennuskustannusten ja korkojen lisäksi myös vuokraa. Sitten tehdään uusi elinkaareen perustuva sopimus peruskorjauksesta.

On tiemaksuilla toinenkin elinkeinopoliitinen ulottuvuus. Kyllönen ja Ollila lupailevat liikenteeseen maksujen lisäksi myös älyä. Autojen seuranta satelliitti-, kännykkä- tai mikroaaltotekniikalla avaa uusia sovelluksia. Kaksikon mukaan Suomessa on jo nyt nelisenkymmentä yritystä, jotka valmistavat tarkoitukseen sopivaa tekniikkaa ja palveluja. Nyt niille pitäisi saada töitä ja kyllä Nokian hallituksen puheenjohtaja niille tekemistä löytää, kun maksajana on valtio.

Se humu petkutti Ana Rummukaista ihan Anan hölmöyden takia. Hän sanoi, että onpas siinä pulska poika, mutta huono hevonen. Että en minä noin huonosta hevosesta kovin paljoa maksa. Ana suuttuneena totesi, että ole maksamatta sitten. Ei tässä kukaan ole paljoa pyytämässäkään.

Semmoisia ne oikein viisaat miehet ovat.