Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ulkoistettu järki

Sanomalehti Karjalaisen mukaan Ilomantsin kunta aikoo pienentää perusturvan toimintamenoja 1,5 miljoonalla eurolla lähivuosina. Säästö toteutetaan rakenteita uudistamalla ja työhön on nimetty luottamushenkilöistä koottu työryhmä. Ei tämä työryhmä kuitenkaan aio itse mitään ajatella, vaan se kokoontuu kahvittelemaan ja nostaa kokouspalkkiot. Varsinaista ajattelutyötä varten on kunnanhallitus palkannut kilpailutuksen kautta konsulttiyrityksen. FCG Finnish Consulting Group rahastaa työstään 27 900 euroa.

Ilomantsissa on alle 6 000 asukasta eikä pikku-uutisesta ilmene, millä aikavälillä puolentoista miljoonan säästöt on tarkoitus toteuttaa. Tunnen pienten kuntien organisaatioita sen verran, että uskallan väittää tällaisen säästön rakenteita uudistamalla olevan mahdotonta. Siellä ei kerta kaikkiaan voi olla sellaisia päällekkäisyyksiä, joita yhdistämällä saataisiin noin hirmuinen säästö.

Perusturva on kunnan lakisääteistä toimintaa ja siihen on oltava talousarviossa rahaa. Rahaa on löydyttävä, vaikka se talousarviosta loppuisi kesken. En ymmärrä, millaisen taikatempun konsulttiyritys aikoo tehdä, mutta minulla on asiasta omat epäilykseni. Luultavasti se tulee ehdottamaan perusturvan ulkoistamista ja yksityistämistä. Meillähän on vallalla merkillinen ajattelu, jonka mukaan tuottamattomasta kunnan toiminnasta tulee kannattavaa liiketoimintaa yksityistämällä.

Olette varmaan kuulleet ennenkin, millainen kaveri on konsultti. Sehän on se tyyppi, joka lainaa kelloasi, kertoo sinulle kellonajan ja kävelee tiehensä se kello mukanaan. Perään hän lähettää laskun. Ilomantsin päättäjät tulevat saamaan eteensä selvityksen nykytilanteesta ja toisen selvityksen yksityistämisen edullisuudesta. Yhdessä kunnassa on koko sosiaalitoimi jo yksityistetty, joten sieltä on varmasti kyselty paljon kuulumisia.

Perusturvaan sisältyy paljon muutakin kuin toimeentulotuki, mutta laskin huvikseni konsulttipalkkion ja toimeentulotuen välisen suhteen. Yksin asuvan henkilön toimeentulotuen perusosa on 461,05 euroa kuukaudessa. Konsulttifirman palkkiolla maksettaisiin yhden henkilön viiden vuoden toimeentulotuki tai 60 henkilön toimeentulotuki yhden kuukauden ajan. Työryhmän kokouspalkkiotkin taitaisivat kattaa muutaman kuukauden toimeentulotuen.

Mutta tärkeintä on, että konsulttibisnes kukoistaa ja päättäjät näyttävät olevan dynaamisia.