Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sattuipa sopivasti

OECD julkaisi eilen Suomea koskevan maaraportin hallituksen kannalta sopivaan aikaan. Aika on niin sopiva, että julkaiseminen juuri nyt ei voi olla enää sattumaa. Se on täysin tietoinen ja harkittu valinta. Raportin sisältö on nimittäin täsmälleen sitä, mitä hallitus aikoo jo muutenkin tehdä. Nyt toimille saadaan mukavasti selkänojaa.

Henrik Braconier kantaa hengästyttävää titteliä. Hän on Taloudellisen yhteistyö- ja kehitysjärjestö OECD:n sihteeristön Suomi-deskin päällikkö. Hänen sanomansa on juuri sitä, mitä hallitus haluaa kuulla, mutta kansa ei.

Braconierin mukaan Suomi selviää vallan mainiosti 30 – 50 kunnalla. Kuntajärjestelmä vaatii perusteellisia uudistuksia talouden vakauden ja tehokkuuden takaamiseksi. Hänen mukaansa harvaan asuttujen alueiden kuntia ei voi pakottaa toteuttamaan samoja tehtäviä kuin suurkaupunkien, joten tarvitaan erityisratkaisuja.

En tiedä mitä erityisratkaisuja tämä Suomi-deskin päällikkö tarkoittaa, mutta ainakaan hän ei ole kuullut kansalaisten yhdenvartaisuudesta myös alueellisesti.

Lisäksi OECD:n raportti hoputtaa Suomea toteuttamaan pikaisesti joko mittavia säästöjä tai veronkorotuksia. Eläkeikää on nostettava ja ennenaikaista eläkkeelle siirtymistä on vaikeutettava. Ikäihmisten kannustaminen työntekoon lisäisi työvoiman tarjontaa ja karsisi julkisia menoja.

Justiinsa niin, eläkeläisten työpanoksellahan ne asiat korjaantuvat. Mitäpä siitä, että työttömiä nuoriakin on kymmeniä tuhansia ja aikuisia vielä enemmän. Heidät varmaan pitää sitten laittaa ilmaistöihin.

Tänään julkaistaan harvaan asuttujen alueiden lopullisen alasajon suunnitelmat. Uusista kuntakartoista näemme, missä asuvista ei enää piitata tuon taivaallista. Veikkaan, että myös lakkautettavat varuskunnat ovat samoilla alueilla, etenkin Itä-Suomessa.

Tämmöisille OECD:n Suomi-päälliköille tekisi kyllä mieleni suositella tervaa ja höyheniä. Kyllä hallitus osaa lakkauttaa haja-asutusalueet ihan ilman hänen neuvojaan.