Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Uskottavuusvaje

Hallituksen täytyy pitää meitä kansalaisia ihan täysinä ääliöinä. Muuten ei voi selittää ikävien uutisten ajoittumista juuri tälle viikolle, heti presidentinvaalien jälkeen. Keskiviikkona julkaistiin kuntakartat ja kerrottiin varuskuntien lakkauttamisesta ja eilen ilmoitettiin, että valtio on valmis luopumaan Finnairin osake-enemmistöstä.

Ehdotus uudeksi kuntajaoksi piti alkuperäisen työsuunnitelman mukaan julkaista joulukuussa. Jostain kumman syystä valmistelu viivästyi sopivasti, jotta se ei vaikuttaisi presidentinvaaleihin. Koko ajan meille on vakuuteltu, että pakolla kuntia ei yhdistellä, mutta sekin on vain sananhelinää.

Eilen eduskunnassa ministeri Virkkunen toivotti myös opposition tervetulleeksi mukaan kuntauudistustyöhön, mutta se edellyttää hallituksen tavoitteiden hyväksymistä. Tunti sitten pääministeri Katainen sanoi radiossa, että pakkoa ei käytetä – paitsi tietenkin siinä tapauksessa, että jotkut kunnat vastustavat yhdistymistä. Siis yhdistytte tai itekette ja yhdistytte.

Varuskuntien lakkautuslistojen julkaiseminen ajoitettiin samalle päivälle kuntauutisten kanssa. Kuitenkin jo pari viikkoa sitten parlamentaarisen työryhmän puheenjohtaja Ilkka Kanerva rehvasteli julkisuudessa, että hän ainoana koko maassa jo tietää lakkautettavisen varuskuntien nimet, mutta ei kerro. En usko Kanervan olleen ainoa, mutta tieto päätetiin pantata yli vaalien.

Meidän oletetaan uskovan sekin, että puolustusministeri Wallinin äidinkieli ja puoluekanta eivät millään tavalla vaikuttaneet Dragsvikin varuskunnan säilyttämiseen ja Kontiorannan lakkauttamiseen. Pitäisi uskoa myös se, että ministerin jäsenyys Uudenmaan Prikaatin killassa on täysin asiaan vaikuttamaton sivuseikka.

Valtionohajuksesta vastaava ministeri Hautala myöhästyi superkeskiviikon uutistulvasta. Hän ilmoitti vasta eilen, että valtio on valmis luopumaan Finnairin osake-enemmistöstä. Valtio omistaa nyt yhtiöstä 56 % eli sillä on määräysvalta. Ihan tutun kaavan mukaan valtio luopuu ensin osake-enemmistöstään ja heti perään kaikista omistuksistaan.

Hallituksen toimien järkevyydestä jokainen muodostaa oman mielipiteensä itse, mutta tiedotuksen suhteen on selvästi nähtävissä uskottavuusvaje. Emme me nyt ihan vielä ole niin tyhmiä, että uskoisimme huonojen uutisten kertarysäyksen olevan puhdasta sattumaa. Nokiakin osasi koordinoida omat huonot uutisensa samaan nippuun.