Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Loistava lopputulos

Tänä aamuna juukalainen fb-kaverini kertoi päivityksessään istuneensa tunnin terveyskeskuksessa odotellen hoitajan vastaanotolle pääsyä. Sinne hän oli päässyt, mutta valitettavasti lääkärin vastaanottoaikoja ei tälle päivälle ole. Hänen täytyy siis huomenna saapua paikan päälle uudelleen odottelemaan, josko mahdollisesti jollain lääkärillä olisi aikaa tutkia hänet.

Mitenkäs tämä on mahdollista, kun terveyskeskus on yksityistetty ja kunnan silmäätekevät muistavat joka käänteessä kehua kaiken sujuvan erinomaisesti? Voi jopa sanoa, että yksityistäminen on toteutettu oiken perinpohjaisesti. Näihän se meni:

Keväällä 2010 terveyskeskus yksityistettiin Hoitoketju Coronarialle. Yritys ei pysytynyt noudattamaan sopimusta alkuunkaan, vaan ongelmat alkoivat heti. Vuoden 2011 alussa kunta sanoi sopimuksen irti ja solmi uuden sopimuksen Attendo MedOnen kanssa. Siitä Coronaria suuttui niin paljon, että uhkasi kuntaa oikeustoimilla ja tuntuvilla korvausvaatimuksilla.

Kunta palkkasi itselleen lakimiehen hoitamaan neuvotteluja ja mahdollista oikeusprosessia Coronarian kanssa. Julkisuuteen ei ole tihkunut yhtään mitään neuvottelujen tai oikeusprosessin etenemisestä saati sitten hinnasta. Se nyt kuitenkin lienee selvää, että asianajajan laskutus toimii koko ajan. Toivottavasti edes päättäjille on annettu jotain tietoja.

Tämän perusteellisesti toteutetun yksityistämisen lopputuloksena äkillisesti sairastuneen on saavuttava terveyskeskukseen ties kuinka monena päivänä ennen kuin hän näkee lääkärin. Ihan samaan tilanteeseen olisi päästy ilman yksityistämistä ja ainakin se olisi tullut paljon halvemmaksi.

Rehellisesti sanottuna en minä tiedä, mistä lääkäripula tällä kertaa johtuu. Sopimuksen mukaan tällaista ei saisi kuitenkaan tapahtua. Jos lääkäri itse on sairastunut, nin yrityksen on hankittava toinen lääkäri tekemään hänen työnsä. Muussa tapauksessa on kysymys sopimusrikkomuksesta, josta on määrätty sanktio.

Milloinkahan kunta mahtaa tiedottaa kuntalaisille tämän yksityistämissirkuksen kustannuksista?