Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Köyhä maksaa

– Voitteko luvata, etteivät tällä uudistuksella köyhät ja kipeät tule entistä köyhemmiksi ja kipeämmiksi? Näin kysyttiin eilen ministeri Paula Risikolta. Ministeri vastasi hymyillen, että valitettavasti tällaista ei voi luvata, vaan jonkun on säästöt maksettava.

Valtiovallan linjaus tuli taas kerran selväksi. Köyhien ja kipeiden kuuluu maksaa valtion säästöt, koska heiltä on helpoin ottaa. Terveet ja rikkaat pystyvät panemaan hanttiin ja heitä myös kuullaan. Tosin ihan eduskunnassa asti on moneen kertaan todettu, että Suomessa ei edes ole rikkaita ja jos onkin, niin ei heillä ole rahaa. Suunnilleen näin on ainakin Ben Zyskowicz sanonut aina, kun on tullut puhetta suurituloisimpien verojen korottamisesta.

Nyt on siis kysymys lääkkeiden Kela-korvausten muutosehdotuksesta, jonka ristiritainen työryhmä sai puristettua kasaan. Lakiesitys asiasta saataneen ensi syksynä. Peruskorvattavien lääkkeiden 42 %:n korvaus putoaa ja on jatkossa 35 %. Alemman erityiskorvauksen prosentit ovat nykyinen 72 ja tuleva 65.  Ylempi erityiskorvaus säilyy entisellään 100 %:ssa.

Tämä tietää taas entistä tiukempia aikoja varsinkin pientä eläkettä saaville vanhuksille. He ovat juuri niitä, joille kynnys sosiaalitoimistoon on korkea, joten he valitsevat syömisen ja lääkkeiden välillä. Molempiin ei ole varaa. Valitsipa kumman tahansa, niin elinikä lyhenee huomattavasti. Alan epäillä, että se tässä on tarkoituskin.

On uudistuksessa jotain pientä positiivistakin nähtävissä. Omavastuuosuus laskee 700 eurosta 650 euroon ja lääkkeiden tukkuhinnat alenevat. Hinnanalennus iskisi kipeästi lääketeollisuuden ja apteekkien kukkaroon, joten lobbarit varmaan jo ovat liikkeellä. Saa nähdä, millaiseen muotoon esitys tältä osin muovautuu.

Kyllä kaikkein köyhinkin saa lääkkeensä myös tulevaisuudessa. Se edellyttää kuitenkin aktiivisuutta ja uskallusta hakea toimeentulotuksea. Jo nykyisin sosiaalitoimi maksaa yli 80 000 kansalaisen lääkkeet ja rahaa tähän kuluu kunnilta reilut 60 miljoonaa euroa vuodessa. Lisääntyvät asiakkaan lääkekustannukset tulevat näkymään lähes sellaisenaan kuntien menoissa edellyttäen, että kaikki osaavat, jaksavat ja uskaltavat hakea toimeentulotukea.

Valitettavasti liian paljon on sellaisia, jotka haluavat elää ja varsinkin kuolla omillaan.