Hyvät veljet ja siskot

Saksan liittopresidentti ilmoitti eroavansa meidän mittapuumme mukaan mitättömästä syystä. Syyttäjä nimittäin kertoi olevan aihetta epäillä olevan mahdollista, että hän on saattanut saada lahjuksia. Jotenkin noin perustelut kerrottiin uutisissa.

Meidän päättäjämme varmaan nauravat räkäisesti saksalaisille. Meillähän kansanedustaja saa olla ensin epäiltynä ja sitten syytettynä oikeudessa lahjoman ottamisesta, mutta vannoo viattomuuttaan eikä ole aikeissakaan erota yhtään mistään. Häntä ei kukaan edes vaadi eroamaan, vaan kaikki vetoavat yksissä tuumin sinänsä lainmukaiseen syyttömyysolettamaan.

Näinhän meillä toimitaan. Meillä tuijotetaan pelkästään lain kirjaimen täyttävään menettelymuotoon, mutta moraali unohdetaan kokonaan. Samoin unohdetaan se, miltä asiat kansalaisten silmissä näyttävät. Myös 1500-luvun tuomarinohjeisin vedotaan herkästi, mutta aina sivuutetaan ohjeiden kohta 11. Se kuuluu näin:

Ei laki hyväksy kaikkea, mitä se ei rankaise, sillä ei lakikirja saata kaikkia rikoksia luetella.

Toissapäivänä julkaistiin Transparency Oy:n tutkimus suomalaisesta korruptiosta. Siinä todettiin korruption olevan rakenteellista ja perustuvan vaikuttajien keskinäisiin verkostoihin. Ikään kuin asian alleviivaamiseksi ministeri Heidi Hautala antoi eilen näyttävästi täyden tukensa Finnairin pääjohtajan ja vakuutusyhtiö Ilmarisen väliselle asuntokaupalle. Hän vieläpä nimenomaan korosti, että asiassa noudatettiin hyvää hallintotapaa.

Kaupassahan Finnairin pääjohtaja myi asuntonsa Ilmariselle, joka vuokrasi asunnon Finnairille. Pääjohtaja jäi asuntoon vuokralaiseksi. Ilmarisen Harri Sailas on myös Finnairin hallituksen puheenjohtaja ja Finnairin pääjohtaja Mika Vehviläinen puolestaan on Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen. Tässä kuviossa siis ei nähty yhtään mitään omituista eikä hyvän hallintotavan vastaista.

Sen verran asia kuitenkin heilautti, että tiedotustilaisuudessa kerrottiin avoimuutta lisättävän vastaavanlaisissa kaupoissa. Ihan maan tavan mukaan avoimuutta lisätään julistamalla Ilmarisen rahoitustarkastusviranomaisille kaupasta antama selvitys salaiseksi.

Poliittisia virkanimityksiä vastustavat kaikki vuorollaan niin kauan, että pääsevät itse niistä osallisiksi. Pari päivää sitten Tuija Brax ilmoitti hakevansa Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajan virkaa, joka vapautuu Tuula Haataisen siirtyessä Kuntaliittoon. Brax pitää Helsingin johtajien virkojen avointa poliittisuutta erinomaisena ja läpinäkyvänä asiana. Avoimen poliittista peliä virkojen täyttö on aina ollut, mutta lieneekö aina paras ja pätevin hakija tullut valituksi?

Voi hyvät veljet ja siskot, mitä te teette tämän maan moraalille ja yleiselle lainkuuliaisuudelle.

Kommentit (2)
  1. Olisi mielenkiintoista nähdä kaikkien hakijoiden paperit l. pätevyydet sekä haastattelut vaikka videona. Ja sitten myös valintakonklaavin perustelut tulokseen ja ennen kaikkea konklaavin oma pätevyys ja sopivuus vaikeaan tehtäväänsä.
    Kaiken tämä pitäisi olla avointa maksajalla, esim. kaupungin asukkaille salasanat hki.fi portaaliin, jossa tuo kaikki olisi nähtävillä. Maksaja on omistaja ja omistajaohjaus on päivän sana.

  2. Kansanedustaja vastaa lähinnä valitsijoilleen, jotta ei ties ketä ties mistä pystyisi erottamaan ja sitä kautta muuttaa voimasuhteita mieleisekseen.

Kommentointi suljettu.