Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kädet kunnan taskussa

Attendo Terveyspalvelut Oy näyttää ottaneen Juuan kunnasta lujan niskalenkin ja samalla se tunkee käsiään yhä syvemmälle kunnan taskuun. Samalla kunta sotkee itsensä yhä syvemmälle oikeudenkäyntien suohon ja altistuu suoranaiselle kiristämiselle. Tällainen ajatus tulee väkisin mieleen, kun lukee sosiaali- ja terveyslautakunnan 23.2.2012 pidettävän kokouksen esityslistaa.

Kerrataanpa taas lyhyesti historiaa. Kunta yksityisti ja ulkoisti terveyskeskuksensa Coronarialle keväällä 2010. Kilpailutuksen hävinnyt Attendo MedOne eli nykyinen Attendo Terveyspalvelut Oy valitti asiasta ja valitus on edelleen vireillä Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Coronaria ei pystynyt noudattamaan sopimusta, joten kunta irtisanoi sopimuksen vuoden 2011 alusta alkaen. Tästä suuttuneena Coronaria pani vireille oikeusprosessin, josta ei ole kerrottu julkisuuteen yhtään mitään. Sopimuksen mukaan erimielisyydet käsitellään  välimiesoikeudessa ja kunta on palkannut asianajajan hoitamaan juttua.

Uusi tilapäinen hankintasopimus tehtiin vuosi sitten Attendon kanssa vuoden 2011 loppuun asti. Nyt sopimusta on ollut jo pari kuukautta tarkoitus jatkaa toistaiseksi kahden kuukauden irtisanomisajalla siihen saakka, kunnes uusi kilpailutus saadaan vuoden 2012 aikana järjestettyä.

Sote-lautakunta käsitteli asiaa viime joulukuussa. Silloin neuvottelut olivat vielä kesken, joten asia tuotiin ihan keskeneräisenä päätettäväksi. Esittelijän kokouksessa tekemillä lisäyksillä ja muutoksilla tämä tilapäinen sopimus saatiin kuitenkin päätettyä. Kaiken piti siis olla toistaiseksi kunnossa ja hinnaksi hyväksyttiin 1 215 283 euroa/vuosi. Tämä on siis se tilapäinen sopimus, jota noudatetaan uuden kilpailutuksen lopputulokseen asti.

Nyt lautakunta kuitenkin saa tämän tilapäisen ja kertaalleen hyväksymänsä sopimuksen uudelleen eteensä. Sopimusta ei ole voitu allekirjoittaa, koska Attendo kertoi tehneensä laskuvirheen joulukussa ilmoittamassaan hinnassa. Oikea hinta onkin 1 249 038 euroa/vuosi, joten hinta nousi pelkkänä ilmoitusasiana 33 755 euroa. Lautakunnalla ei liene muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä tämä uusi hinta, koska palvelut on pakko hankkia uutta kilpailutusta odoteltaessakin.

Joko putositte kärryiltä? Jos niin kävi, niin älkää välittäkö. Olen melko varma, että minun lisäkseni sekä päättäjät että virkamiehet ovat roikkuneet vauhdissa olevien kärryjen perälaudassa yrittäen pysyä edes jotenkin mukana.

Pitää taas esittää muutamia ikäviä kysymyksiä. Miten on mahdollista, että Attendolla on yhä KHO:ssa vireillä valitus kilpailutuksesta, jonka se hävisi lähes kaksi vuotta sitten? Jo vuosi sittenhän Attendo sai tahtonsa läpi ja pääsi tuottamaan palvelut, joten miksi kunta ei ole vaatinut valituksen peruuttamista? Liikemiehet ymmärtävät kyllä suoraa puhetta. Jos heille tehdään selväksi pöytäkirjan ulkopuolella, että vireillä oleva valitus saattaa vaikuttaa tulevaan kilpailutukseen, niin ääni kellossa muuttuu.

Toinen kysymys kuuluu, että miksi kunta hyväksyy pelkkänä ilmoitusasiana jälkilypsyltä haiskahtavan laskuvirheen kaksi kuukautta sitten sovitussa hinnassa?

Ja se kolmas kysymys koskee taas oikeudenkäyntiä Coronarian kanssa. Paljonko siihen on tähän mennessä käytetty rahaa ja mikä on tilanne?