Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Asiakas hyötyy

TE-toimiston Juuan toimipiste on ensi heinäkuun alusta lähtien auki ainoastaan yhtenä päivänä viikossa ja silloinkin asiakas pääsee sinne vain ajanvarauksella. Tämä on välivaihe, sillä koko toimipiste lakkkautetaan ehkä jo ensi vuoden alusta lähtien. Sitten asiakkaat joutuvat säännöllisin väliajoin käymään ilmoittautumassa 45 kilometrin päässä Nurmeksessa. Sivukyliltä matka on tietysti paljon pitempi. Tilalle perustettavassa yhteispalvelupisteessä kun vain ohjataan oikealla luukulle, mutta siellä ei voi hoitaa esimerkiksi näitä ilmoittautumisia.

Juuan johtava työvoimaneuvoja sanoo paikallislehdessä, että tästä uudistuksesta hyötyvät ennen kaikkea asiakkaat. Heidän palvelutarpeensa ovat muuttuneet, menettely takaa tasalaatuiset palvelut koko maakunnassa ja käytössä ovat uudet menetelmät, kuten esimerkiksi videoyhteys työvoimaneuvojaan.

On mahtanut miesparkaa hävettää päästellä tällaista lööperiä suustaan oman työpaikkansa turvaamiseksi. Asiakkaiden palvelutarpeet eivät ole muuttuneet eivätkä muutu. Työttömiä on tullut lisää koko ajan kiviteollisuuden irtisanoessa ja lomauttaessa työntekijöitään. Jokainen ilmoittautuminen vaatii henkilökohtaisen käynnin.

Tavallisella perustyöttömällä ei ole mitään mahdollisuuksia näihin videoyhteyksiin. Sen estää sekä rahan että osaamisen puute. Johtava työvoimaneuvoja on kyllä taatusti oikeassa siinä, että palvelu muuttuu tasalaatuiseksi. Pienillä paikkakunnilla se on tasalaatuisen olematonta.

Valtion säästötoimet tässä tietenkin ovat takana. Alkaa yhä enemmän tuntua siltä, että valtio vetäytyy koko Pohjois-Karjalan alueella Joensuun ja Nurmeksen kaltaisiin asukaskeskittymiin. Juuan verotoimisto on jo vuosia ollut auki vain yhtenä päivänä viikossa ja suljetaan kohta lopullisesti. Maistraatin sivutoimipiste lähtee myös luultavasti ensi vuonna. Poliisiaseman sulkeutuminen jo tänä vuonna on varmaa. Hieno valtion virastotalo jää kumisemaan tyhjyyttään.

Saattaa valtio ruveta säästämään muussakin kuin työvoimatoimiston henkilökunnan palkoissa ja tilakustannuksissa. Kun työtön laiminlyö ilmoittautumisvelvollisuutensa, hän menettää automaattisesti työmarkkinatukensa. Mitkään selitykset vaikkapa autottomuudesta ja joukkoliikenteen puuttumisesta eivät auta. Tuki menee ja työtön siirtyy kunnan toimeentulotuen asiakkaaksi. Ja kas kummaa; tilastojen mukaan työttömyys väheni taas yhdellä henkilöllä.

Mutta kuten sanottu, niin tästä kaikesta hyötyy aina se asiakas. Hän vain on liian tyhmä ymmärtääkseen sen hyödyn.