Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oikeaan suuntaan

Juuan kunnan virkamiesten ja päättäjien toiminta ei ole yleensä antanut aihettaa suosionosoituksiin. Siksipä on syytä kehua silloin, kun kerrankin on kehumisen aihetta. Nyt ansaitsevat kiitosta kunnanhallituksen esittelijä sekä koko sivistyslautakunta ja lautakunnan pöytäkirjanpitäjä.

Kunnanhallitus käsittelee huomenna teknisen lautakunnan esitystä energiatehokkuushankkeen suunnittelukilpailun järjestämisestä, koska aiempi yritys päättyi nolosti arveluttavaan kilpailuttamiseen ja rahoituksen puuttumiseen. Kilpailutuksen voitti kilpailutuksen valmistellut yritys ja hanke aiottiin rahoittaa olemattomasta käyttötalouden investointirahastosta. Juuri ennen valtuuston kokousta kunnanhallitus poisti asian esityslistalta.

Nyt tekninen lautakunta on samassa asiassa liikkeellä uuden esityksen kanssa. Se esittää taas energiatalouden kehittämishankkeen suunnittelukilpailun käynnistämistä. Kilpailuun kutsuttaisiin neljä toimijaa ja kannustimeksi pitäisi saada 80 000 euron määräraha. Voittaja saisi toteuttaa hankkeen ja tuo 80 000 euron summa jaettaisiin muiden osallistujien kesken ihan vain kannustimena.

Ainakin tekninen lautakunta on ymmärtänyt, että käyttötalouden investointirahastoa ei ole. Sitä se ei kuitenkaan ole vielä ymmärtänyt, että omat työt pitää hoitaa itse sen sijaan että askarrellaan jatkuvasti erilaisten suunnittelukilpailujen kanssa.

Kunnanhallituksen esittelijä ottaa tylyn linjan. Hänen päätösehdotuksensa on, että suunnittelukilpailua ei järjestetä. Lisäksi hän antaa selvästi ymmärtää, että teknisen toimen olisi korkea aika hoitaa itse omaan toimenkuvaansa kuuluvat tehtävät. Teksti kuuluu näin:

Teknisen toimen tulee suorittaa loppuun kuntoarvioinnit ja valmistella yhdessä palvelualueiden kanssa perusteet kiinteistöjen peruskorjauksen suunnittelun käynnistämiseksi.

Toinen kiitos menee sivistyslautakunnalle ja sen pöytäkirjanpitäjälle. Helmikuun 28. päivänä lautakunta käsitteli sivistysjohtajan esitystä erään kyläkoulun lakkauttamisesta. Tätä Kajoon koulua on käsitelty moneen kertaan valtuustoa myöten ja siinä on selvästi näkynyt, miten virkamiehet ja päättäjät ovat eri linjoilla. Valtuusto päätti aiemmin äänestyspäätöksellä  jatkaa koulun toimintaa.

Nyt samaa asiaa ajetaan taas. Sivistysjohtaja haluaisi lakkauttaa koulun, mutta lautakunta äänesti yksimielisesti hänen esityksensä nurin. Mielenkiinnolla odottelen, mitä kunnanhallitus ja taas kerran valtuusto asiaan sanovat. Sivistysjohtaja toimii sikäli virkamiehenä ihan oikein, että hän noudattaa aiemmin päätettyjä perusteita oppilasmäärien kehityksen suhteen. Päättäjien kanta pitäisi kuitenkin jo tässä vaiheessa olla melko tarkasti selvillä. He haluavat koulun jatkavan.

Niin, ne kiitokset. Ensinnäkin koko lautakunta toimi yhtenäisesti aiemman linjansa mukaisesti ja osoitti taas kerran selvästi kantansa. Toinen kiitos menee puheenjohtajalle ja pöytäkirjanpitäjälle. Sekä äänestys että sen kirjaaminen kelpaavat vaikka oppikirjaan malliksi muillekin.

Kyllä kunnassa osataan jos halutaan.