Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Salaisia ohjeita?

Perustuslaki turvaa kaikille oikeuden välttämättömään toimentuloon ja huolenpitoon. Toimeentulotuki on kuitenkin tarkoitettu viimesijaiseksi henkilön ja perheen välttämätöntä toimeentuloa turvaavaksi oikeudeksi.

Näin perusteli Juuan kunnan vs. sosiaali- ja terveysjohtaja sosiaalilautakunnalle ehdotustaan kunnan omaksi toimeentulotuen menettelyohjeeksi. Tähän asti kunnassa on noudatettu STM:n vuodelta 2007 peräisin olevaa ohjetta Toimeentulotuki – opas toimeentulotukilain soveltajille. Nyt se ilmeisesti on jo heitetty roskakoriin ja juukalaiseen tapaan tehdään mitä halutaan. Asia käsiteltiin lautakunnassa 23.2.2012, mutta pöytäkirjaa ei tuttuun tapaan näy vieläkään kunnan verkkosivuilla.

Ihan yhtä tuttuun tapaan siellä ei näy tätä uutta ohjettakaan. Esityslistan mukaan se on liitteenä ja niin se tietysti on lautakunnan jäsenille ollutkin, mutta yleisölle sitä ei katsota tarpeelliseksi näyttää.

Perustelut jatkuvat näin: Uudet ohjeet kuten myöskään ministeriön ohjeet eivät voi rajoittaa työntekijöiden oikeutta käyttää harkintaa. Harkinnan rajat sekä noudatettavat menettelytavat on kirjattu toimeentulotukiasioissa yhdeksään eri lakiin.

Uudet ohjeet ilmeisesti siis korostavat sekä laillisuutta että erityisesti työntekijän harkintavaltaa. On varmasti tarpeen koota yksiin kansiin näiden yhdeksän eri lain määräykset, mutta minun kokemukseni mukaan oman harkintavallan korostaminen on vaarallista. Sosiaalityöntekijä voi helposti lipsahtaa liian pitkälle miettiessään oman harkintavaltansa määrää.

Säästöä kai tässäkin taas haetaan. Esityslistan mukaan perustoimeentulotukeen käytetään myönnetyistä tuista 90 %, täydentävään tukeen 7 % ja ennaltaehkäisevään tukeen vain 3 %.  Jotenkin tekstistä tulee sellainen käsitys, että tätä perustoimeentulotukea myönnetään liikaa. Siihen viittaa tuen viimesijaisuuden korostaminen, joten ehkä sosiaalityöntekijöitä nyt kannustetaan etsimään vaikkapa jotain pientä rahaksi ja syötäväksi vaihdettavaa omaisuutta ennen tuen myöntämistä.

Kunnan laatiessa ikiomat lain soveltamisoheet alan aina epäillä pahaa. Vielä pahempaa epäilen silloin, kun niitä ohjeita ei julkisteta. En usko Juuan kunnan juridisen ja ammatillisen osaamisen olevan niin ylivertaista, että ministeriön ohjeet kannattaa korvata omilla.

Asia on vielä korjattavissa. Lautakunnan pöytäkirja ei vielä ole verkossa, joten ohjeet voi ihan hyvin liittää sen mukaan julkaisuhetkellä. Muussa tapauksessa pitänee käydä hakemassa ne itse.