Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ruma häkkyrä

Elokuvassa Kivenpyörittäjän kylä Jalmari Pesonen ajaa traktorilla hääpaikalle kyyditen vaimoaan traktorin peräosaan rakennetussa laatikossa. Hirvi-Ierikka tulee r-kirjainta sortaen kysymään, että mikäs ruma häkkyrä sinulla on tuossa takana? Kuuluuko se hydrauliikkaan?

Tämäkin kohtaus kuten suurin osa elokuvasta on filmattu Juuassa. Se tuli mieleeni Juuan kunnanhallituksen päätöksestä, jolla hyvinvointityöryhmän uudeksi jäseneksi nimettiin paikallisen yrittäjäyhdistyksen varapuheenjohtaja, kunnanvaltuuston varajäsen ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen. Saman henkilön yhden miehen yritys hoitaa jo kilpailutuksen voittajana Ikäosaamiskeskus Ellinkulman yritys-yhdistys-koordinaattorin tehtäviä. Tähän hyvinvointityöryhmään hänet nimettiin juuri näillä ansioilla. Osaaminen ja asiantuntemus siis karttuvat koko ajan, vaikka tehtävänimikkeen oikeinkirjoituksessa olisi korjaamisen varaa.

Itse tämä ikääosaamiskeskus eli OsaKe -hanke on merkillinen viritys, josta ei ulkopuolinen saa oikein mitään tolkkua. Se on monen eri yhteistyötahon projekti, jossa kunta on vain yksi toimija. Kunnan puolesta sitä hallinnoi kunnanhallitus ja varsinaiset päätökset tekee projektin johto- ja ohjausryhmä. Paikallislehden ja projektin verkkosivujen mukaan se on yhteinen olohuone, jossa lausutaan runoja, parsitaan sukkia, juodaan kahvia ja mitataan verenpainetta. Tavoitteena on edistää vanhusten pärjäämistä omissa kodeissaan tai jotain sinne päin. Halukkaat voivat lukea siitä täältä:osake-hanke

Projekti työllistää neljä henkilöä. Projektin johtaja ja yksi työntekijöistä ovat kunnan omia terveydenhuollon ammattilaisia, joilla on virkavapaata omista tehtävistään projektin takia. Kolmas on ulkopuolelta palkattu paikallinen tietotekniikan osaaja ja neljäs tämä yhden miehen yrityksen toimitusjohtaja.

Yritys- ja yhdistyskoordinaattorin tehtävät kilpailutettiin yli vuosi sitten. Jo sitä ennen tältä samalta yritykseltä tilattiin kiireellisyyteen vedoten ilman kilpailutusta yritys- ja yhdistyskartoitus. Päätöksen teki kunnanjohtaja. Kilpailutuksen järjesti sitten johtoryhmä, joten muodollinen puoli on kunnossa.

Mikä sitten on näin pätevä yhden miehen yritys, onko se jokin vanhustenhuollon erityisasiantuntija? No eipä ole. Se on hydrauliikka- ja voitelualan  konsulttitoimisto. Sen hallituksessa on yrittäjän lisäksi myös hänen puolisonsa, jolla itsellään on hoiva-alan yritys. Tässä hoiva-alan yrityksen hallituksessa on sitten mukana myös tämä hydrauliikka-alan asiantuntija. Sitä en jaksa enää tutkia, myykö tämä hoiva-alan yritys kunnalle jotain vanhuspalveluja.

Kunnan jäsen pyysi taannoin kunnanhallitukselta selvitystä mahdollisista esteellisyyksistä. Lyhyen vastauksen mukaan asia on tutkittu ja kaikki on kunnossa. Tämä häkkyrä kuuluu hydrauliikkaan.