Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Niin sanottua kuntoutusta

Juuan kunta ja paikallislehti Vaarojen Sanomat todistavat oikeaksi usein toistamani väitteet kuntouttavasta työtoiminnasta. Se on armotonta ilmaistyövoiman hyväksikäyttöä ja siihen kelpaavat vain hyväkuntoiset, joiden ainoa kuntoutuksen syy on työttömyys.

Juuan kunta purkaa viisi huonokuntoista rivitaloa. Lehden mukaan työmaalla heiluvat sorkkaraudat, lekat ja rautakanget ahkerasti ja miehet huhkivat sellaisella vauhdilla, että syksyyn mennessä urakka on valmis. Kunnan teknisen johtajan mukaan työmiehet tekevät hyvää työtä ja ovat uskomattoman motivoitunutta porukkaa.

Kaikki yhdeksän ”uskomattoman motivoitunutta” miestä ovat työmaalla kuntouttavassa työtoiminnassa. Tämän viimeistään luulisi hiljentävän kaikki ne, jotka yhä luulevat ja väittävät kuntouttavan työtoiminnan oikeasti olevan vajaakuntoisille tarkoitettua. Enimmäkseen miehet tekevät töitä neljä tuntia joka päivä, mutta yksi käy siellä yhtenä päivänä viikossa. Onpa joukossa sellainenkin, joka tekee joka päivä kahdeksan tuntia tätä raskasta työtä pelkällä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron ruokarahalla.

Miksi ihmeessä kunta ei ole palkannut näin hyviä työntekijöitä ja muutenkin tuttuja miehiä töihin oikealla palkalla? Siksi, että heidät saa ilmaiseksi ja lisäksi kunta vielä saa selvää rahaa. Kunta joutuu korvaamaan Kelalle puolet maksetusta työmarkkinatuesta. Kun kunta järjestää kuntoutusta, tämä korvausvelvollisuus poistuu ja lisäksi Kela maksaa kunnalle 10,09 euroa päivässä jokaisesta kuntoutettavasta. Koko touhu on siis puhdasta voittoa kunnalle ja samalla tulee raskas purkutyö tehtyä ilmaiseksi. Se purkurautaa heiluttava mies saa työmarkkinatuen, yhdeksän euron ruokarahan ja sosiaalista kanssakäymistä.

Kuntouttavan työtoiminnan vetäjä kehuu myös työntekijöitä hyviksi miehiksi. Minäkin tiedän heidän olevan sellaisia, joten heille pitäisi maksaa työstään oikeaa palkkaa. En kerta kaikkiaan jaksa lukea oksettavia fraaseja siitä, miten kuntouttavassa työtoiminnassa on tärkeintä sosiaalinen kanssakäyminen ja syrjäytymisen ehkäisy. Höpö höpö, tärkeintä on kunnan saama ilmainen työvoima. Kun nämä kaverit oikeasti ja kaikkien mukaan ovat kovia työmiehiä, niin heillä ei pitäisi olla mitään tekemistä kuntoututtavan työtoiminnan kanssa.

Kuntouttavassa työtoiminnassa on mukana kaikkiaan 50 kuntoutettavaa. Kaipaisin hiukan lisäselvitystä toimintaa vetävän Tapio Vartiaisen puheisiin. Hän sanoo näin: ”Kun on näyttöä siitä, ettei poissaoloja ole, heille pyritään järjestämään jatkotöitä. Muutamia onkin edelleensijoitettu yksityisiin yrityisiin töihin.”

Mitähän tämä edelleensijoittaminen tarkoittaa? Toivottavasti näille edelleensijoitetuille maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Jos ei makseta, niin kyseessä on yksiselitteisesti laiton toiminta. Kuntousta eivät yritykset saa järjestää eikä ketään saa niihin ohjata kuntoutettavaksi.

Tämä asia pitänee selvittää. Samoin pitänee selvittää myös työsuojelun tila. Miehet näkyvät tekevän purkutyötä omissa vaatteissaan, pipo päässä ja ilman hengityssuojaimia. Lisäksi olen kuvitellut tällaisen työn vaativan jonkinlaista koulutusta.