Viljamille keppiä

Silminnäkijä-ohjelmaan uskaltautunut työtä välttelevä Viljami joutui nopeasti kaikkien yhteiskunnan pönkkäpuiden sylkykupiksi. Juuri hän mädättää yhteiskunnan, romuttaa kilpailukyvyn ja tuhoaa kansantalouden loisiessaan yhteiskunnan kustannuksella. Ex-kansaedustaja Tuulikki Ukkolan mukaan olemme luoneet ylenpalttisen yhteiskunnan, jossa voi keplotella ja elää yhteiskunnan tuella paremmin kuin työtä tekemällä. Yleisesti on esitetty vaatimuksia kaiken tuen poistamiseksi koulutus- tai työpaikkaa vailla olevilta.

Miten leveästi tämä Viljami sitten oikein elää?

Yksin elävä saa toimeentulotuen perusosaa 444,26 euroa kuukaudessa. Koska Viljami on kieltäytynyt toistuvasti työstä tai opiskelusta, hänen toimeentulotukeaan on alennettu 40 %. Hän saa siis 266,42 euroa kuukaudessa. Tähän päälle hän saa tietenkin asumistukea, koska jossain hänen on asuttava. Siinä on kuitenkin omavastuuosuus, joten Viljami joutuu käyttämään osan toimeentulotuestaan vuokraan.

Jos Viljami asuu yhteistaloudessa molempien tai toisen vanhempansa kanssa, niin hänen toimeentulotukensa on 73 % tuosta 444,26 eurosta eli 324,31 euroa. Tähän vähennykseen ei Viljamin ikä vaikuta mitenkään; hän saa olla vaikka viisikymppinen. Kun tästä summasta vähennetään vielä 40 %:n kieltäytymisrangaistus, jää jäljelle peräti 194,58 euroa ilmaista rahaa. Tällä summalla hänen pitäisi syödä, liikkua, hankkia vaatteet ja kustantaa yleensä jokapäiväinen elämä.

Viljami epäilemättä kaataa koko yhteiskunnan keplotellessaan ylenpalttisilla tuilla leveämmin kuin työtä tekevät.

Samaan aikaan valtion omistajaohjausyksikön päällikkä Pekka Timonen (ei sukua) tekee välimiesoikeudessa salaisia sivutöitä oman virkansa ohella ja kuittaa välimiespalkkitoita 15 000 – 40 000 euroa tapausta kohti. Valtionyhtiö Finnairin johtajille maksettiin huikeita kannustinpalkkioita, jotta he pysyisivät töissä. Moni nelikymppinen entinen kansanedustaja nauttii sopeuttamiseläkettä koko loppuikänsä…

Miettikää itse lisää näitä tapauksia. Minulla on nyt kiire paheksua Viljamia.

Välitilinpäätös

Blogini täyttää tänään kaksi vuotta ja tämä on juttu numero 720. Aluksi kirjoitin pari kuukautta suunnilleen itselleni, mutta kun sanomisen tarvetta tuntui kertyneen, niin eipä se haitannut. Nyt teitä lukijoita on 700 – 1 500 päivässä, aina jutusta riippuen. Kiitos kaikille ja erityiskiitos teille lukuisille kommentoijille, jotka olette antaneet uusia näkökulmia aiheisiin.

Kommentit (12)
 1. Ari Vehkanen
  12.3.2012, 11:38

  Terve,
  Se on juhlapäivä ja kiitos edellisistä hyvistä kirjoituksista kertoen maasta nimeltä Suomi ja Suomalaisista sekä yhteiskunnasta minkälaisia Suomalaiset toiset ova sekä tämä maailmanparas valtio.

  On ilo olla Suomalainen

  Terv. Ari Vehkanen

 2. auvo rouvinen
  12.3.2012, 13:15

  kiitos sulle saku hyvästä blokista. mukavaa että joku puhuu totta vaikka se viekin työllistymismahdollisuudet ja aiheuttaa paheksuntaa.

  Sinä olet sellainen arvoa tuottava yksilö josta Marx puhui jälkikapitalistisena aikana. Jos tekstitisi olisivat soopaa, olisit riistetty työläinen joka olisi tienannut valöehtelullaan arviolta 500 blokia, 150 kpl = 75 000 euroa. Rehellisyys kannattaa?

Kommentointi suljettu.