Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Palautetta odotellessa

Viime perjantain juttuni niin-sanottua-kuntoutusta-2 julkaistiin tänään sellaisenaan paikallislehden yleisönosastossa. Mahdollista palautetta odotellessani rupesin muistelemaan tämän kunnan työvalmentajan palkkaamisen historiaa. Hänhän se kertoili viime viikon lehtijutussa, miten kuntouttavan työtoiminnan tärkeintä antia ovat sosiaaliset suhteet ja syrjäytymisen ehkäiseminen. Hän jätti kohteliaasti kertomatta kunnalle toiminnasta koituvasta taloudellisesta hyödystä.

Hänen omat sosiaaliset suhteensa lienevät kunnossa, koskapa hänet 1.3.2011 tehtävään palkattiin. Vuotta vanhemmat päätökset näkyvät  poistuvan kunnan verkkosivulta, joten sitä päätöstä sieltä ei enää löydy. Maaliskuun 15. päivänä 2011 pidetyn kokouksen pöytäkirja siellä kuitenkin on ja silloin vahvistettiin hänen palkkauksensa perusteet.

Työvalmentajan tehtävänä on etsiä yhdessä työvoimaviranomaisten kanssa kuntouttavaan työtoimintaan kelpaavia työttömiä henkilöitä. Hänen työaikansa on 85 % normaalista työajasta ja palkka on 2 400 euroa kuukaudessa. Hänen palkkaukseensa saadaan myös palkkatukea, joten hän on itse ollut työtön työnhakija. Sitä en muista, että tehtävä olisi ollut yleisesti haettavana. Tuskinpa oli.

Kyllä minä vuosi sitten luin myös sen nyt verkosta poistuneen kunnanhallituksen pöytäkirjan, jossa henkilön palkkaamista perusteltiin. Tietenkään en sen sisältöä enää muista, mutta pystyn minä ne perustelut päättelemään muutenkin. Ne olivat epäilemättä sitä samaa höpinää positiivisista vaikutuksista, syrjäytymisen ehkäisemisestä, sosiaalisista suhteista ja työelämässä kiinni pysymisestä. Saattaa siellä olla jotain puhetta jopa urapolun esiin lakaisemisesta ja merkittävistä mahdollisuuksista työllistyä oikeille työmarkkinoille.

Työnohjaajaksi etsimään työttömiä ilmaistöihin palkattiin siis työtön henkilö. En nyt viitsi ruveta ilkeilemään mistään keskitysleirien kapoista, jotka valittiin vankien joukosta kuria pitämään. Helmikuussa postilaatikossani oli jäätynyt koiranpaska ja näin kevään korvalla se tavara rupeaa muuttumaan löysemmäksi.