Absoluuttinen fakta

“Hallitus ei ole näpelöinyt varuskuntauudistusta aluepolitiikan perusteella, ei minkään muunkaan politiikan perusteella, vaan ainoastaan luottanut siihen, että puolustuksen asiantuntijat tekevät maanpuolustuksen kannalta parhaimmat ratkaisut. Tämä on absoluuttinen fakta.”

Näin pääministeri Jyrki Katainen sanoi eduskunnassa 29. helmikuuta käsiteltäessä varuskuntien lakkauttamisesta tehtyä välikysymystä. Nyt puolustusministeri Stefan Wallin on kuitenkin myöntänyt, että hän antoi näille asiantuntijoille poliittista ohjausta. Poliitikko tekee tietysti poliittisia päätöksiä ja antaa poliittista ohjausta, mutta se pitäisi myöntää reilusti heti. Kun asia myönnetään vasta jälkikäteen pakon edessä, niin uskottavuus siinä menee puolustusministerin lisäksi myös pääministeriltä.

Juridiikan peruskäsitteisiin kuuluvat bona fide eli vilpitön mieli ja mala fide eli vilpillinen mieli. Vilpittömässä mielessä toimii se, joka ei tiennyt eikä hänen olisi pitänytkään tietää jotain asiaan vaikuttavaa tosiseikkaa. Vastaavasti vilpillisessä mielessä toimii se, joka tiesi tai ainakin hänen olisi pitänyt tietää tämä tosiseikka.

Näyttää aika selvältä, että Wallin toimi juridisesti vilpillisessä mielessä väittäessään ensin, että hän ei ole millään tavalla vaikuttanut asiantuntijoiden kannanottoihin. Hän on itse myöntänyt antaneensa ohjausta. Pääministerin kohdalla tilanne ei ole niin yksinkertainen.

Vastatessaan välikysymykseen pääministeri saattoi ihan oikeasti olla tietämätön puolustusministerin tekemisistä. Siinä mielessä pääministeri näyttäisi toimineen vilpittömässä mielessä. Koko hallituksen johtajana hänen olisi kuitenkin asemansa takia pitänyt tietää, mitä hänen ministerinsä tekevät. Se kallistaa vaakaa vilpillisen mielen puolelle. Näyttää siis siltä, että pääministeri ei tiennyt, mutta hänen olisi pitänyt tietää asiaan vaikuttava tosiseikka. Lopputuloksena tässä päätyy väistämättä toteamaan, että pääministerikin toimi mala fide.

Tällainen perusasia kannattaisi varmaan muistaa nyt, kun asiasta ollaan nostamassa isompaa meteliä. Suomessa kun kaikkien viranomaisten toiminnan pitää perustua lakiin, ei mielivaltaan.

Kommentit (4)
 1. Kaija Olin-Arvola
  19.3.2012, 11:51

  “Tällainen perusasia kannattaisi varmaan muistaa nyt, kun asiasta ollaan nostamassa isompaa meteliä. Suomessa kun kaikkien viranomaisten toiminnan pitää perustua lakiin, ei mielivaltaan.”

  Niin monta kertaa kuin olen ollut viranomaisten kanssa tekemisissä, on kohtelu ollut enemmän tai vähemmän mielivaltaa. Maan tapa tämäkin.

 2. Martti Tieaho
  19.3.2012, 12:07

  Hyvä kirjoitus ja riittvän lyhyt ja iskevä.

Kommentointi suljettu.