Fokusointia

Kuinka voimme työskennellä tiiminä saavuttaaksemme täydellisen laadun uhraamatta asiakaskeskeisyyttä?  Tähän kysymykseen Dilbert-sarjakuvan töyhtöpäinen pomo vastasi, että kuinka moni haluaisi nähdä, kun kysyjä Johnson noutaa tämän kepin? Toisessa stripissä vastattiin samaan kysymykseen, että kilpalukyvyn ylläpitämiseksi ja parantamiseksi jokaisen on proaktiivisesti parannettava kaikkien vaikutuskelpoisten tekijöiden laatua.

Tämä oli pilailua konsulttipupun kanssa, mutta tämä ei ole. Firma nimeltään Tieto ilmoitti tänään uudistavansa strategiaa ja lisäävänsä fokusta. Kilpailukykyisen kustannusrakenteen saavuttamiseksi yhtiö aloittaa yt-neuvottelut. Tarkoitus on irtisanoa kaikkiaan 1 300 ihmistä, joista Suomessa 500.

Sama firma irtisanoi toimitusjohtajansa viime vuonna ja antoi hänelle käteen 900 000 euroa läksiäisrahaa. Uusi toimitusjohtaja saa 500 000 euron vuosipalkkaa ja tervetuliaisiksi hänelle ojennettiin 100 000 euroa ylimääräistä aloittamisrahaa.

Saahan yhtiö touhuta ihan mitä tahansa, mitäpä siihen olisi sanomista. Valtio omistaa Tiedosta vain 5 %, joten liiketaloudellisin periaattein tässä ollaan liikkeellä. Tuli vain mieleeni, kuinka se samainen Dilbertin pomo huomasi osakkeiden kurssin nousevan irtisanomisten myötä. Hän rupesi miettimään, miten korkealle kurssi mahtaisi nousta, jos hän irtisanoisi kaikki työntekijät. Erityisesti hän pohti sitä, ennättäisikö itse vaihtaa osakkeensa ja optionsa rahaksi ennen kurssin täydellistä romahtamista.

Mikäs se olikaan se firma, joka on tunaroinut suunnilleen kaikki työnsä kalliilla hinnalla? Sekin taisi olla se saman sarjakuvan firma, jossa pomo ei edes tiennyt firman tuotteiden nimeä tai laatua.

Kommentit (0)
  1. Niinpä, sitä olen itsekin miettinyt, että taitais se kurssi ainakin aluks ponkaista kohti taivasta, jos kaikki irtisanotaan. 😀 Mua eivät nuo pörssifirmojen pomojen palkat kiusaa. Kun on tarpeeksi meriittiä, niin näköjään saat rahaa mennen ja tullen, mutta se on tulos tai ulos. Sitä näistä uutisissa ei mainita, paljonko jää käteen verojen jälkeen. Salolle näistä bonuksista ja optioista tule aikoinaan isot rahat, mutta eipä tuu enää.