Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tyhmän eväät

Pohjoiskarjalainen Juuan kunta on tekemässä itselleen miljoonalaskun ihan silkkaa saamattomuuttaan ja suoraan sanottuna hölmöyttään. Kyseessä on tietenkin tämä vanha tuttu sählääminen terveyskeskusksen ulkoistamispäätösten kanssa.

Kerrataan taas tapahtunutta. Joulukuussa 2010 kunta ulkoisti terveyskeskuksen Coronaria hoitoketju oy:lle. Yrityksen jatkuvien sopimusrikkomusten takia kunta irtisanoi sopimuksen maaliskuun 2011 alusta lähtien ja teki uuden sopimuksen MedOnen kanssa. Coronaria kiisti irtisanomisperusteet ja uhkasi kuntaa ainakin kuusinumeroisella korvausvaatimuksella sopimusrikkomuksen takia. Sopimuksen vuosiarvo oli 970 000 euroa, joten ainakin sen verran Coronaria vaatinee kunnalta. Päälle siihen tulevat tietenkin kaikki aiheutuneet kulut.

Tällaisessa tilanteessa jokainen järkevä puolustautuisi kaikin keinoin, mutta ei Juuan kunta. Kunta kyllä palkkasi oman asianajajan ja nyt kunnanjohtaja kertoo osapuolten asianajajien keskustelevan vaateista. Tarkoitus on saada asia sovittua ilman irtisanotun sopimuksen edellyttämää välimiesoikeutta.

Tähän asti näyttää hyvältä. Kunnanjohtaja sanoo kuitenkin päivän lehdessä, että kunta ei ole tehnyt mitään päätöstä omista korvausvaatimuksistaan. Kunta on siis lähettänyt palkkaamansa asianajajan neuvotteluihin ihan tyhjin käsin, täysin puolustuskannalle. Ei ole olemassa mitään laskelmia sopimuksen irtisanomisesta kunnalle aiheutuneista kustannuksista, ei asian käsittelystä aiheutuvista kuluista, ei edes asianajajan palkkioiden korvaamisesta. Kunta on siis henkisesti alistunut maksamaan käytännössä ihan kaiken vaadittavan.

Tällaista toimintaa voisi pitää jo virkavelvollisuuksien laiminlyöntinä. Kunnassa ilmeisesti luotetaan sokeasti asianajajan osaamiseen tajuamatta, että ilman konkreettisia vaatimuksia ei kukaan pysty menestymään neuvotteluissa. Asianajajan on joko tyydyttävä saneluratkaisuun tai vietävä asia välimiesoikeuteen. Ei tule halvaksi sekään, varsinkin jos sama saamattomuus jatkuu sielläkin.

Alkuperäinen sopimus Coronarian kansa on selvästi ollut kunnalle epäedullinen, koska Coronaria on kiistänyt kunnan käyttämät irtisanomisperusteet. Vanhalle vahingolle ei kukaan enää mahda mitään, mutta nyt ollaan tahallaan tekemässä uutta. Ja ihan vain sen takia, että kukaan ei ole tullut laskeneeksi aiheutuneita kustannuksia. Niitä kustannuksia tulee koko ajan lisää, koska ei asianajaja tee työtään rakkaudesta päämiestä kohtaan.

Vanha kansa sanoo, että tyhmän eväät syödään ensimmäiseksi.