Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vain ruoska puuttuu

Kaksi viikkoa sitten kirjoitin, kuinka Juuan kunta teettää kuntouttavaan työtoimintaan määrätyillä ilmaista purkutyötä. Miehet purkavat viittä 60-luvulla rakennettua ja nyt huonoon kuntoon päässyttä rivitaloa. Kunnan tekninen johtaja ja kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja kehuivat paikallislehdessä miesten työmotivaation ja ammattitaidon taivaisiin.

Tämä toiminta on täysin järjestelmällistä ilmaistyön teettämistä ilman minkäänlaista kuntouttamisen tarkoitusta. Osittain sama työporukka on purkanut kirkonkylän alueelta jo kolme omakotitaloa ja tiilisen kaksikerroksisen oppilaskodin. Ydinjoukko on sama, mutta jokaiselle työmaalle otetaan muutamia uusia ns. kuntoutettavia.

Jos nyt joku ei vielä tiedä, niin kuntouttava työtoiminta on puhdasta ilmaistyötä. Kuntouttamisen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, koska siihen kelpaavat vain terveet työkuntoiset. Heille maksetaan työmarkkinatuki ja yhdeksän euron päivittäinen ruokaraha. Kunta säästää osuutensa Kelalle maksettavasta työmarkkinatuesta ja saa 10,09 euroa päivässä jokaisesta kuntoutettavasta.

Juuan kunnassa tämä toiminta pääsi vauhtiin vuosi sitten. Silloin kunta palkkasi työttömäksi jääneen lionsveljen kuntouttavan työtoiminnan ohjaajaksi. Mitään alaan liittyyvää koulutusta tai työkokemusta hänellä ei ole, mutta perinnäistavan mukaan tiettyjä kavereita ei jätetä. Yhdessä TE-toimiston kanssa työnohjaaja poimii reippaita ja alan kokemusta omaavia pitkäaikaistyöttömiä kuntoutettavaksi aina kulloiseenkin projektiin tarvittavan määrän. Työttömyystilastot kaunistuvat ja kunta saa ilmaista työvoimaa.

Vielä vajaa kymmenen vuotta sitten tällaiset työt olisi teetetty palkkaa vastaan, mutta nyt työttömät on valjastettu pelastamaan kunnan kuralle menevää taloutta. Virallisen totuuden mukaan työntekijät kuntoutuvat ja saavat arvokasta työkokemusta ja ennen kaikkea sosiaalisia suhteita. Ikään kuin tutut miehet eivät tapaisi muutenkin kuin työn merkeissä.

Pahalta kuulostaa myös julkisuuteen kerrottu työntekijöiden oma arvio. Varsinkin nuoremmat, joilla ei ole mitään kokemusta palkkatyöstä, pitävät kuntouttavaa työtoimintaa jopa hyvänä asiana ja sanovat olevansa töissä. Heille tuntuu olevan ihan vieras sellainen ajatus, että työstä pitäisi maksaa palkkaa.

Eivät he oikeasti näin ajattele, vaan sanat on pantu heidän suuhunsa. Kyllä he ymmärtävät tulevansa hyväksikäytetyiksi, mutta työmarkkinatuki ja ruokaraha ovat parempi vaihtoehto kuin alennettu toimeentulotuki. Työmaalla ei ainakaan ihan vielä heiluteta oikeaa ruoskaa, mutta näiden miesten mielessä soi henkinen ruoska.

Sitä minä vain ihmettelen, että miksi tätä TE-toimiston listoilta löydettyä työnohjaajaa ei määrätty tekemään työtään vaikkapa ilmaisena työharjoitteluna. Tai valehtelin, en ihmettele.