Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Rehvastelua

Joskus takavuosina luin paikallislehdestä lukijan lähettämän ärsyttävällä tavalla huvittavan jutun. Sen olivat kirjoittaneet muutamat akateemisesti koulutetut ja hyviin asemiin muualla päässeet vähän yli kolmekymppiset miehet. He olivat kokoontuneet viettämään viikonloppua entiselle kotipaikkakunnalleen lukiokavereiden kesken ja saaneet päähänsä rehvastella olemisillaan lehden lukijoille.

He kuvailivat tapaamistaan, viikonlopun viettoaan ja kapakkailtaansa aika ylimielisesti. Ajatus kulki jotenkin niin, että paikkakuntalaiset katsoivat heidän porukkansa edesottamuksia monttu auki ja kateellisina ihaillen. He kun toivat vähän suuren maailman tyyliä junttilaan.

Vähän samanlaisia tunteita herätti päämisteri Kataisen ja eurooppaministeri Stubbin järjestämä Saariselän ”Suomen ja Euroopan talousvaikuttajien” tapaaminen. Siitä uutisoitiin koko viikonlopun ajan vain näytösmielessä. Oli koiravaljakkoajelua, hiihtoa, ulkoiluvaatteiden lahjoittamista ja olipa paikalle värvätty myös aidolta näyttävä Lapin mies poroineen. Käytyjen keskustelujen sisällöstä ei kerrottu mitään.

Ehkä niitä ei käytykään. Kyseessä näytti olevan nulikkamaisten miesten pitkitetty viikonlopun vietto, koska edes valtiovarainministeriä ei oltu kutsuttu paikalle. Muista naisista en osaa mennä arvailemaan. Jos näin oli, niin se on aika huvittavaa ja kuvastaa  järjestäjien asennetta: Näin me pojat vähän näytämme junteille, miten tärkeitä ja fiksuja me olemme. Vähät siitä, että  meidän viikoloppumme aiheuttaa veronamaksajille semmoisen 150 000 euron laskun.

Jos siellä keskusteltiin vakavasti ja sovittiin tulevista päätöksistä, niin en soisi tällaisen tavan yleistyvän. Ei asioista päätetä noin näkyvästi sopiviksi katsottujen kavereiden kanssa.

Ainakin ministeri Stubbilla oli tapana edellisen hallituksen aikana kutsua koolle Euroopan ulkomistereitä samaan paikkaan keskustelemaan. Muistan hyvin, kuinka hän lapsellisen leuhkaan tapaansa kehuskeli, kuinka hulvattoman hauskaa porukkaa he ovat. Tyyli näyttää olevan edellen vähän sama kuin pikkupojilla, jotka on hyväksytty isojen poikien jengin liepeille hännystelemään.

No joo, älkää välittäkö näistä narinoista. Tämä on vain äreän aijän tapa katsella nuorten miesten esiintymistä. En sentään ole yhtä tarkkanäköinen kuin iäkäs äitini. Elämänkokemuksensa antamalla varmuudella hän totesi eilen Kataisen haastattelun nähdessään, että tuo poikahan on humalassa tai ainakin viinan jäljiltä. Silmät kiiluvat siihen malliin.