Velttoa viranhoitoa

Kunnanvirastossa harvoin tai ei koskaan piipahtavalla kuntalaisella on vähän sellainen käsitys, että varsinkin johtavat virkamiehet ovat siellä enemmänkin tyhjän panttina. Useammankin kunnan eri virastoissa työskennelleenä olen oikonut näitä käsityksiä, mutta luettuani Juuan kunnanhallituksen huomisen kokouksen esityslistaa taidan lopettaa puolustamisen. Valmistelijat ja esittelijät näyttävät todellakin olevan ihan vain nauttimassa palkkaa.

Esityslistalla on pienempien juttujen joukossa kolme isoa asiaa, jotka vaikuttavat merkittävästi koko kunnan tulevaisuuteen. Ne ovat taloussuunnitelma vuosille 2013-14, vuoden 2011 tilinpäätös ja lausunnon antaminen kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvityksestä. Tämä viimeksi mainittu on se paljon puhuttu kuntarakenneuudistus eli kuntien yhdistämissuunnitelma.

Näitä asioita ei ole valmisteltu ollenkaan, vaan ne kaikki esitellään ja päätösehdotus annetaan vasta kokouksessa.

Kuntalain 65 §:n mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä seuraavan vuoden talousarvio sekä taloussuunnitelma kolmelle tai useammalle vuodelle. Talousarvio on suunnitelman ensimmäinen vuosi. Ennen joulua hyväksyttiin talousarvio, mutta taloussuunnitelma seuraaville vuosille oli jäänyt kokonaan tekemättä. Muutamia tärkeimpiä lukuja oli arvioitu, mutta nekin osoittautuivat kopioiduiksi suoraan talousarviosta. Tarkastuslautakunta kiinnitti tähän huomiota ja kunnanhallitus velvoitettiin esittelemään taloussuunnitelma valtuustolle 31.3. mennessä. Nyt asia on tarkoitus hyväksyä vasta kunnanhallituksessa kaksi päivää ennen valtuustokäsittelylle annettua määräaikaa.

Ei taida ennättää määräajassa valtuuston päätettäväksi. Esityslistalla nimittäin sanotaan, että taloussuunnitelma ja päätösehdotus esitellään kunnanhalitukselle kokouksessa. En tiedä, onko suunnitelmaa vielä tänään edes laadittu.

Viime vuoden tilinpäätös on sentään tehty ja sekin on käsiteltävänä samassa kokouksessa. Esityslistalla on muutamia tärkeimpiä lukuja, kuten toimintakulut, toimintakate, vuosikate, tilikauden tulos ja alijäämä. Alijäämä näkyy olevan 774 845 euroa. Muuta ei etukäteen sanota, mutta kunnanjohtaja lupaa kertoa tästäkin asiasta päätösehdotuksineen kokouksessa.

Viimeisenä listalla on koko kunnan tulevaisuuden kannalta tärkein asia eli lausunnon antaminen kuntarakenneuudistuksesta. Esityslistan mukaan koko asia esitellään vasta kokouksessa.

Taitaa totisesti olla tulossa mielenkiintoinen kokous. Kunnanhallituksen jäsenten on yhdessä ainoassa kokouksessa perehdyttävä taloussuunnitelmaan, tilinpäätökseen ja kuntarakenneuudistukseen. Heidän on vieläpä tehtävä päätökset näissä asioissa ilman minkäänlaista ennakkoaineistoa, pelkän kokouksessa selostetun pohjalta. Ei sellaiseen pysty kukaan vastuuntuntoinen päättäjä.

Olen vilpittömän hämmästynyt tällaisesta toiminnasta. Vielä hämmästyneempi olen, jos kunnanhallitus hyväksyy näin olemattoman asioiden valmistelun ja tekee päätöksiä ihan kylmiltään. Valmistelun täydellinen laiminlyöminen kertoo joko haluttomuudesta tai kyvyttömyydestä, tai sitten johtavilla virkamiehillä on liian kiire valmistella omia asemiaan tulevassa suurkunnassa. Aikaa ei jää oman ja ilmeisesti katoavan kunnan tulevaisuuden miettimiseen.

Toivottavasti kunnahallituksen jäsenille varataan edes kunnon eväät tähän kokoukseen. Ja nyt tarkoitan ihan syötäviä eväitä, asiaeväitähän ei ole varattu ollenkaan.

Kommentit (5)
  1. Uskomattoman hämmästyttävä kaaos vallitsee kunnassanne. Blogi kertoo syvästä hallinnon kriisistä, joka näkyy myös kunnan kaikessa muussakin toiminnassa. Tuollaiseen suoritukseen , tai paremminkin suorittamattomuuteen, ei ainakaan julkisuudesta syntyneen mielikuvan perusteella ole pystynyt yksikään muu kunta Pohjois-Karjalassa. Vaikka kuntia on lakannut, eivät ne koskaan ole naurunalaiseksi joutuneet omista tekemistään. Ei ole Juuka enää entisensä, ja tuolla menolla sitä ei pian ole ollenkaan.

  2. Unto Kiiskinen tietokirjailija
    28.3.2012, 10:07

    ”Hitaita ovat herrojen kiireet” lausui sananlaskun Akseli Kiiskinen Paalasmaassa.

Kommentointi suljettu.