Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Päiväuni

Itse kukin kirnuaa tyylillään; kenen pää nyökkää, kenen pylly pylkkää. Tämä vanha sanonta tuli mieleeni katsellessani vuorokauden aikana kertynyttä uutisvirtaa facebookissa. Anti oli sitä aika tavallista, mukavaa jutustelua ja uutislinkkejä. Joku kirjoitti kauniisti pääsiäisen sanomasta ja jotkut jakavat tuttuun tapaan valokuvia. Kissa- ja koirakuvat ovat oikeasti suosikkejani.

Ja sitten pamahti silmiini erään ryhmän sivulta kuvakaappaus, joka sekin on tietysti jo aika tuttua tyyliä. Minä vain en koskaan siihen totu, enkä soisi muidenkaan tottuvan. Näin kirjoitteli juhlapyhien ratoksi vanha ”ystäväni” Leon Degrelle:

Tarttee lipastaa toi konepistooli! 72 patia menee rumpulippaaseen ja tankoon 38 patruunaa ja molempia riittää. Luotia lähtee 750 metrin sekunttivauhdilla. Katotaan, kun viherpunikit, islamistit ja ulkomaalaiset rosvot hiipii nurkkiin miltä tuntuu ilman kasvoja, silmiä ja leukaluuta. Metallivaippasessa 9 mm luotimyrskyssä ensin katkee selkä- ja kaularanka, irtoo kolme vasemman käden sormee ja sisäelimet on pelkkää jauhelihaa. Turha vittuilla Suomi pojalle.

Ei hänellä oikeasti voi olla ainakaan luvallista konepistoolia. Se on lain mukaan erittäin vaarallinen sarjatuliase, eikä sellaiselle saa kukaan siviili lupaa. Minä en tälle miehelle antaisi edes nallipyssyä, mutta eläköön minun puolestani omituisissa fantasioissaan.

Elämän täytyy olla hirveää, kun joutuu aloittamaan jokaisen päivänsä pelkäämällä näin paljon jokaista, joka ei ole täsmälleen samanlainen kuin itse. Tai ehkä hän näkee pikkupojan päiväunta suurista sankaritöistä.