Polkaisi sitten siihen

Eiliseen asti Helena Eronen on ollut minulle vain Uuden Suomen “oho, hupsis” -blogeistaan jotenkin tuttu vähän näsäviisas sievä naama, jota kohtaan olen tuntenut tiettyä sympatiaa. Tämä lienee johtunut enemmän hänen lieksalaisuudestaan kuin tekstien laadusta saati sitten ajatusten sopimisesta yksiin omieni kanssa. Perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari nosti hänet vasta kolme kuukautta sitten eduskunta-avustajakseen, vaikka vaaleissa Eronen tietääkseni oli Muutos 2011:n ehdokkaana.

Loikkansa ansiosta Eronen pääsi ilmeisen mieluisaan työhön, mutta hän ei ymmärtänyt vaihtaa tyyliään. Eilen hän julkaisi blogissaan satiiriksi tarkoitetun ehdotuksen erilaisten hihamerkkien määräämisestä ulkomaalaisille lähtömaan mukaan. Sen lisäksi oman merkkinsä saisivat mm. homoseksuaalit ja suomenruotsalaiset.

Onneksi ennätin lukea hänen tekstinsä ennen sen poistamista, koska asiasta on nyt puhuttu sosiaalisessa mediassa taukoamatta jo vuorokausi. Jo ensimmäistä kertaa lukiessani ajattelin, että nyt sitten Eronen polkaisi sontaan ihan koko jalallaan.

On joitain asioita, joista ehkä voi laskea leikkiä luotetussa seurassa lieksalaisessa kapakassa. Oikeastaan natsien kansanmurhiin viittaavat asiat eivät ole leikinlaskun aihe sielläkään. Missään tapauksessa sellainen puhe ei sovi kansanedustajan avustajalle julkisuudessa. Minä olen tunnetusti huumorintajuton, mutta monen muunkaan mielestä politiikan näkyvällä paikalla olevan puheista ei kansalaisen pidä joutua arvailemaan, onko kyseessä vakava mielipide, satiiri, ironia, läppä vai peräti känniläppä. Lähtöolettamani on, että tällainen henkilö tarkoittaa aina, mitä sanoo. Jos näin ei ole, niin hänen pitää varoittaa kuulijoitaan ja lukijoitaan.

Ilmeisesti meteli olisi jo tänään laantunut, mutta Radio Aallon haastattelussa Eronen astui samaan sontaan toisellakin jalallaan, vieläpä paljon raskaammin. Sikäli kun ymmärsin hänen ulosantiaan, niin hän sanoi jutun pointin olleen siinä, että poliisin olisi kyettävä tunnistamaan rikolliset selkeästi. Yhdessä eilisen kirjoituksen kanssa tämä tarkoittaa nähdäkseni sitä, että ulkomaalaiset ovat lähtökohtaisesti rikollisia ja siksi heidät pitäisi merkitä selvästi erottuvalla tavalla. Sama koskee sitten tietysti myös homoja ja suomenruotsalaisia ja ties mitä muita ihmisryhmiä.

Että se siitä satiirista sitten. Nyt varpaanvälejään siivotessaan Eronen voisi harkita vaikkapa erilaisten tyylilajien opiskelemista samalla kun miettii mahdollista asialinjoilla pysyttelyä jatkossa. Jos linja on nyt julki tullut, niin se pitää sanoa ilman teeskenneltyä huumoria.

Kommentit (6)
 1. Kaikkiaan tämä persujytky on tuonut esille sen, miten kehnoa on perusaritmetiikan tuntemus, että siis 1+1=2, että A:ta seuraa B ja sen sellaista. Puhutaan kuin keitetystä lampaanpäästä, ei yhtään osata kuvitella kaikkia seurauksia, mitä jollain “nerokkaalla ratkaisulla” kaiken kaikkiaan on. Sama ilmiö tosin on ilmennyt sekä valtakunnan että kuntatason politiikassa esim kalliiksi tulevien säästöjen yhteydessä.

 2. Eija Elmgrén
  12.4.2012, 12:07

  Joskus sitä ihan on sanattomana kun kohtaa näitä ihmisiä; olen usein aatellut, että he eivät ihan oikeasti ymmärrä sanojensa tai tekojensa vaikutusta. Ruotsin toisessa suuressa päivälehdessä (Dagens Nyheter) oli tällainen artikkeli

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/sannfinlandare-vill-marka-utlanningar

  Ja James Hirvisaaren bloggissa on tämä:

  http://jam.pp.fi/blogi/181.htm

  ja hänen (Hirvisalon) selityksensä: “Kuten jokainen normaaliälyllä varustettu ihmisyksilö ymmärtää, Helenan teksti on täyttä pakinaa ja satiiria, jossa hyväntahtoisesti ja hauskasti ruoditaan yhteiskunnassa vallitsevaa hysteeristä ilmapiiriä. Mutta toimittajantollot ainakin Turun Sanomissa, Iltalehdessä, Iltasanomissa ja Etelä-Suomen Sanomissa uutisoivat satiirin totena ja osoittivat sisäisen mädännäisyytensä. Se on tietenkin täysin tahallista toimintaa, sillä kukaan ei voi oikeasti olla niin pässi, että ei ymmärtäisi tekstin oikeaa luonnetta.”

  Mikä on Perssuomalaisen kirjoittaman teksin oikea luonne?

Kommentointi suljettu.