Syytetään köyhiä

Björn Wahlroosin mukaan työttömyys on korkeiden palkkojen, hyvien työttömyyskorvausten ja työttömien huonon moraalin syytä. Tällaisia olosuhteita ajavat ja ylläpitävät ammattiliitot sekä hyvää tarkoittavat mutta harkitsemattomat poliitikot.

”Työmarkkinat eivät kerta kaikkiaan toimi, kun työttömät työnhakijat joko kieltäytyvät töistä tai työehtosopimukset tai anteliaat työttömyyskorvaukset estävät alentamasta palkkavaatimuksia”.

Tällaisia viisauksia on Wahlroos nyt kuulemma ladellut kirjansa julkistamistilaisuudessa. Sietämättömässä ylimielisyydessään tämä maailman mittakaavassa vähäinen finanssimoguli on keksinyt uudelleen ikivanhan idean. Syytetään työttömiä laiskoiksi ja ammattiyhdistysliikettä riistäjäksi. Kaiken kruunaavat hyväntahtoisen hölmöt poliitikot, jotka mielistelevät rahvasta.

Suoraan kääntäen työttömyys siis loppuisi, jos työehtosopimukset poistettaisiin ja työnantaja saisi yksin määrätä palkat. Kun työttömät vielä pakotettaisiin töihin työnantajan sopivaksi katsomalla palkalla tai vaikka ilmaiseksi, niin köyhien moraalikin korjaantuisi.

Ongelmana tässä ovat tietysti ne tyhmät poliitikot. Heistä ei pääse eroon, ellei samalla hankkiuduta eroon koko demokratiasta. Tällaiset yksittäiset rikkaat tietävät hyvin, että heidän ihmisiä halveksivat ajatuksensa eivät tule koskaan menemään läpi demokraattisessa päätöksenteossa. Sen takia nämä rikkaat vihaavatkin demokratiaa.

Syvästä vastenmielisyydestäni huolimatta pitänee lukea tuo kirja. Kiinnostaa tietää, miten Wahlroos ratkaisee tämän demokratian tuottaman ongelman. Mahtaisiko hän kaventaa vaalioikeutta vai äänioikeutta, tai kenties molempia?

Ettei syytettäisi olkiukon kimppuun hyökkämisestä, niin en tiedä kirjan sisällöstä yhtään sen enempää kuin mitä olen parista uutisesta lukenut. Siksi minulla ei ole aavistustakaan siitä, miten syvällisesti Wahlroos käsittelee demokratian tuottamaa ongelmaa. Sen minä tiedän kuitenkin historiasta, että Rooman valtakunnassa vain roomalaiset äänestivät ja heitä oli vähemmistö.

On Wahlroos povannut myös hyvinvointivaltion loppua. Se loppuu kuulemma siihen, että maailman köyhät tulevat hyvinvointivaltioon loisimaan, jolloin rikkaat saavat tarpeekseen ja muuttavat veroparatiiseihin asumaan. Tässä nimenomaisessa tapauksessa ei taitaisi kovin monelle tulla ikävä. Vaikka Wahlroos maksaakin veroja ihan kiitettävästi, niin ei hän yksin muutaman muun rikkaan kanssa hyvinvointivaltiota ylläpidä. Kyllä ne rahat tulevat tavallisen kansan taskusta.

Kommentit (5)
 1. Michael Perukangas
  16.4.2012, 18:01

  Eihän nyt kenellekään kuitenkaan pitäisi olla mikään yllätys että Nalle ei tiedä, miten 99% kansasta elää.

  En aio sen kummemmin muuten ryhtyä tekemään kriittistä tekstianalyysiä Nallen puheista, sillä ne eivät ole sen väärti. Huomioni kiinnittyi lähinnä siihen, miksi Nallen kuulemista pidetään tärkeänä. Pidetäänkö häntä talousviisaana vai haluttiinko hänet nostaa varoittavaksi trolliksi siitä, että meillä tosiaankaan kaikki elämismaailmat eivät kohtaa?

  Syynä kasvaneisiin tulo- ja terveyseroihin sekä tuloryhmittäisiin terveyseroihin on Nallen kaltaisten vaikutusvaltaisten yksilöiden syrjäytyminen ja heidän piittaamattomuutensa kansan enemmistön todellisuudesta.

  Eikä Nalle ole omassa syrjäytyneiden maailmassaan yksin. Hän saa sinne hyvää seuraa. Esimerkiksi käyköön Jorma Ollila.

 2. Eija Elmgrén
  16.4.2012, 18:59

  Eiks tämä ihminen saa Eu:lta maataloustukia? Jos niin on, niin miks?

Kommentointi suljettu.