Päätä seinään

Pohjoiskarjalaisen Liperin kunnanhallitus on kyllä ihailtavan sinnikäs, mutta siltä puuttuu ymmärrys lopettaa toivoton pään lyöminen kiviseinään. Kunnanhallitus päätti eilen hakea Korkeimmalta oikeudelta valituslupaa saadakseen aikaan ennakkosensuuripäätöksen.

Eräs kuntalainen julkaisee verkkolehteä Liperin Uutiset. Siinä käsitellään kunnan hallintoelinten päätöksiä sekä yksittäisten virkamiesten ja luottamushenkilöiden edesottamuksia vähemmän mairittelevalla tavalla. Tyyliä voisi luonnehtia jopa loukkaavaksi, mutta se on asian kannalta sivuseikka.

Viime syksynä kunta palkkasi asianajajan nostamaan Liperin Uutisia vastaan omituisen kanteen käräjäoikeudessa. Kunta vaati verkkojulkaisun kieltämistä, koska se yleisellä tasolla loukkaa kunnan ja yksityishenkilöiden kunniaa.

Kuten jokainen lakia edes vähän ymmärtävä tajuaa, niin kanne hylättiin sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa. Perustelut ovat itsestään selvät: Suomessa ei tunneta ennakkosensuuria eikä kunta voi olla asianomistajana kunnianloukkausjutussa. Tämä järkipuhe ei siis tehoa kunnanhallitukseen, vaan nyt päätettiin hakea KKO:lta valituslupaa.

Päivän lehden mukaan kunnan palkkaama asianajaja perustelee päätöstä sillä, että vastaavaa tapausta ei ole, joten olisi hyvä saada aikaan ennakkopäätös. Ihan yhtä hyvin hän voisi sanoa keksineensä keinon lypsää kunnalta rahaa turhaan taisteluun.

Vastaavaa tapausta ei varmasti ole olemassa. Perustuslain 12 §:n mukaan Suomessa on sananvapaus. Se sisältää oikeuden ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Kunta yrittää siis saada aikaan selvästi vastoin Perustuslain nimenomaista määräystä olevan ennakkopäätöksen. Ennakkosensuuria ei tule nytkään, mutta rahaa siinä kyllä menee.

Kunnanhallitus perustelee kannettaan sillä, että julkaisu loukkaa yleisellä tasolla kunnan sekä yksittäisten luottamushenkilöiden ja virkamiesten kunniaa. Kunnalla ei kuitenkaan ole kunniaa lain tarkoittamassa mielessä, joten sitä ei voi loukata.

Yksittäisillä luottamushenkilöillä ja virkamiehillä tämä kunnia ja oikeus sen loukkaamattomuuten on, mutta ei sitä puolusteta ennakkosensuuria hakemalla. Jos yksittäisiä kunnianloukkauksia on tapahtunut, niin niistä pitää tehdä rikosilmoitus. Esitutkinnassa selvitetään sitten kuka, missä, milloin ja miten on jonkun yksittäisen henkilön kunniaa loukannut.

Jos yksittäisten henkilöiden kunniaa on loukattu, niin se ei ole kunnan asia. Kunta ei voi olla asianomistajana kunnianloukkausrikoksessa. Näyttää pahasti siltä, että muutamat henkilöt ovat päättäneet puhdistaa omaa kunniaansa kunnan rahoilla.

Kommentit (1)
  1. Eija Elmgrén
    17.4.2012, 08:18

    ”Näyttää pahasti siltä, että muutamat henkilöt ovat päättäneet puhdistaa omaa kunniaansa kunnan rahoilla.”

    Eli käyttäneet yhteisiä varojamme omiin tarkoituksiinsa. Sehän on lailla kielletty eli taitavat olla siis itse niitä, jotka lakia rikkovat?

Kommentointi suljettu.