Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kolikon kaksi puolta

Sosiaalisessa mediassa näytti eilen siltä, että suunnitteilla on ainakin lynkkaus, ellei peräti sisällissota. Syynä tähän oli Helsingin käräjäoikeuden kahdelle maahanmuuttajataustaiselle pojalle antama tuomio 15-vuotiaan koulutytön raiskauksesta. Itse teko tapahtui syksyllä 2010, mutta oikeuden päätös annettiin tällä viikolla.

Tästä riehaantuivat kaikki ne, jotka ovat oikein odottaneet jotain tällaista tapahtuvaksi. Tapauksesta on otettu ja otetaan yhä irti kaikki mahdollinen todisteeksi maahanmuuttajien ja erityisesti muslimien kelvottomuudesta. Ikään kuin siinä ei vielä olisi tarpeeksi, niin joissain viharyhmissä on jaettu tekijöiden nimiä ja osoitteita. Erääässä ryhmässä ilmoitettiin ihan suoraan, että pojat pääsevät haistelemaan multaa kaksi metriä alhaalta päin.

Tämähän ei ole sinänsä mitään uutta, mutta siitä kolikon kääntöpuolestakin piti puhumani. Facebookiin ilmestyi eilen näiden tuomittujen tukiryhmä, jossa vakuuteltiin tekijöiden syyttömyyttä ja oikeuslaitoksen rasistista luonnetta. Näitä tukiryhmiäkin on totuttu näkemään, mutta nyt asialla näytti olevan nimien ja kuvien perusteella enimmäkseen ulkomaalaistaustaisia hyvin nuoria ihmisiä. Heiltä oli tainnut yhteiskuntaopin opetus mennä ohi korvien.

Kakaramaista oli kielenkäyttökin ja kakaramaiseen tapaan se yltyi hävyttömäksi erityisesti uhria kohtaan. Häntä haukuttiin armotta mitä loukkaavimmilla nimityksillä, vaikka joukossa oli myös asiallisia ja tasoittelevia äänenpainoja. Ilmiantojen tai nettipoliisin ansiosta ryhmä on nyt kadonnut kokonaan ja hyvä niin. Siellä nimittäin oli useita ilmiselviä kunnianloukkausrikoksia.

Kolikon molemmat puolet ovat yhtä rumia. Ne kertovat ikävää kieltään lain ja oikeuslaitoksen arvovallan vähättelystä. Näiden nuorten tukiryhmäläisten ansioksi on sentään katsottava, että he tottelivat heti jostain tullutta kehoitusta ja alkoivat ajaa ryhmäänsä alas poistamalla sieltä itseään ja kavereitaan. Se toinen puoli jatkaa yhä aikomattakaan hiljentää ääntään. Siellä onkin enimmäkseen aikuisia, jotka eivät enää oppine mitään.

Miksi heidän sitten pitäisi hiljentää ääntään? No siksi, että Suomessa lakia eivät säädä kansanjoukot, vaan kansan vaaleilla valitsema eduskunta. Sitä lakia eivät myöskään sovella mitkään lynkkausjoukot, vaan riippumattomat tuomioistuimet. Jos päätös ei miellytä, niin asianosaiset ja syyttäjä voivat siitä valittaa. Pitäisi ainakin armahtaa uhria, joka tuskin haluaa oikeuden päätöksen salassapidettäviä osia levitettävän internetissä.