Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Iso kiho puhui

Kun Jorma Ollila suostuu puhumaan, niin ainakin Yle on ihan lääpällään. Eilen ei voinut avata televisiota törmäämättä Ollilan haastatteluun, ensin Ykkösaamussa ja sitten pitkin päivää illan viimeiseen uutislähetykseen asti.

Mitä merkittävää Ollila sitten sanoi? Ei oikeastaan yhtään mitään sellaista, mitä ei olisi voinut ennalta arvata. Ihan ensimmäiseksi keskustelun ulkopuolelle rajattiin Shell, jonka hallituksen puheenjohtajalta monella olisi varmasti paljon kysyttävää vaikkapa Nigerian öljytuhoista. Semmoisia ei kysytä yritystoiminnan aateliselta.

Sen sijaan Olila puolusteli yritysjohtajien suuria palkkoja, jotka kuulemma Suomessa ovat ihan kohtuullisia. Itse asiassa meidän yritysjohtajamme ovat kansainvälisessä vertailussa suorastaan häntäpäässä, samalla tasolla Norjan ja Slovenian kanssa. En osaa sanoa mitään näiden kahden maan palkkatasosta, mutta kai tarkoitus oli kertoa, että meidän johtajamme eivät saa ansioidensa mukaan.

Työntekijät puolestaan saavat kuulemma liikaakin palkkaa. Tämä johtuu tietenkin keskitetyistä palkkaratkaisuista, jotka estävät yrityskohtaisen sopimisen. Tämän työnantajien edustajien vakiovirren mukaan yrityskohtaisesti ja jopa henkilökohtaisesti palkoista sopimalla päästäisiin nykyistä parempaan lopputulokseen. Silloin isokin työntantaja ja yksittäinen pieni työntekijä voisivat mukamas tasavertaisina sopimuskumppaneina sopia oikean palkkatason. Käytännössä tämä tarkoittaisi sanelua, mutta ei semmoistakaan saa televisiossa ääneen sanoa tuollaisessa seurassa.

Nokian jyrkän alamäen Ollila tietää johtuvan menneisyydessä tehdyistä virheistä. Jo kymmenkunta vuotta sitten olisi pitänyt tehdä nopeita ja radikaaleja ratkaisuja ohjelmistojen osalta. Sitäkään ei kysytty, miksi Ollila ei niitä aikoinaan tehnyt.

Koko päiväksi siis saatiin uutisoinnin aihetta mokomasta lässytyksestä. Olen ennenkin kiinnittänyt huomiota Ylen tapaan tehdä itse uutisia varsinkin viikonloppuisin. Lauantaiaamuna studioon kutsutaan joku tunnettu haastateltava ja koko pyhänseutu sitten toistellaan hänen sanomisiaan. Uutistoimitus pääsee helpolla, kun uutiset tehdään oman talon sisällä.