Rikosuutisia

Sunnuntain sanomalehti Karjalaisessa oli taas rikosuutisia, joista mahdollisesti syntyvän keskustelun kulun sosiaalisessa mediassa osaan arvata. Uutisoinnissa ei sinänsä ollut mitään vikaa, mutta lakia ja oikeuskäytäntöä tuntemattoman lukijan päässä asiat muovautuvat ennakoitavalla tavalla.

Lapinlahdella 2,2 promillen humalassa autoillut nainen ajoi hengiltä 11-vuotiaan koulutytön. Uutisen mukaan poliisi vapautti hänet esitutkinnan jälkeen. Tästä on jo vedetty sellaisia johtopäätöksiä, että hänet vapautettiin vastuusta ja hän on vapaa tekemään mitä tahansa.

Ei häntä vapautettu syytteestä, vaan pelkästään vastamaan oikeudessa vapaalta jalalta. Tämä johtuu siitä, että rangaistuksia ei määrää poliisi. Poliisi vain ottaa kiinni ja pidättää esitutkinnan ajaksi. Jos esitutkinta sitä vaatii, niin tuomioistuin vangitsee epäillyn siihen asti, kunnes esitutkinta on valmis. Syitä vangitsemiseen voivat olla esimerkiksi epäilys todisteiden hävittämisestä, muusta esitutkinnan vaikeuttamisesta tai epäilystä rikollisen toiminnan jatkamisesta. Tässä tapauksessa ei poliisi nähnyt mitään tällaista syytä, joten epäilty päästettiin odottamaan oikeudenkäyntiä. Varsinainen rangaistus annetaan sitten siellä.

Sen rangaistuksen riittävyydestä ja yleensäkin rattijuoppojen saamista tuomioista kannattaa varmasti jatkaa keskustelua.

Toisen uutisen mukaan kolme parikymppistä miestä oli pahoinpidellyt 40-vuotiaan miehen sairaalakuntoon. Tästä ei puhuta nettikeskusteluissa mitään, koska tapaus ei ole kiinnostava. Kaikki osalliset olivat supisuomalaisia. Sen sijaan tietyt piirit tullevat kovasti innostumaan tapauksesta, jossa ulkomaalainen mies löi nakkikioskilla suomalaismiestä. Tästä saadaan vettä myllyyn ja rikos nähdään ilman muuta rasistisena maahanmuuttajan öykkäröintinä. Onhan se hävytöntä, että ulkomaalainen lyö nakkikoskilla suomalaista.

Tässä tapauksessa on tahatonta huumoria, vaikka ei pahoinpitelyssä sinänsä ole yhtään mitään naurettavaa olipa tekijänä ja uhrina ihan kuka tahansa. Tästä nyt kuitenkin tulee mieleen sellainen ajatus, että kotouttaminen on onnistunut oikein hyvin ja maahanmuuttaja on omaksunut suomalaiset tavat.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että jos lyöjä olisi ollut suomalainen ja lyöty ulkomaalainen, niin siinä olisi nähty rasismia selvemmin. Oleellista tässä kuitenkin on, että pikku-uutisista ei kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä mihinkään suuntaan. Emme me voi tietää, mitä siellä nakkikioskilla tapahtui. Monet sen kuitenkin osaavat varmaksi sanoa ihan vanhasta tottumuksesta.

Kommentit (1)
  1. Eija Elmgrén
    7.5.2012, 10:35

    Tiedätkö, että olen kokenut rasismia vai onko se kateutta, myös omassa synnyinmaassani Suomessa, koska olen asunut Suomen ulkopuolella suurimman osan elämääni. Parisen vuotta asuin välillä Suomessa ja silloin minua kutsuttiin ulkomaalaiseksi, vaikka puhun edelleen ihan sujuvaa suomea.
    Surullista, että muutamat rääväsuut saavat mielen pahaksi; olen kuitenkin onnellinen, että tapaan myös kivoja ihmisiä.
    Joka maassa on tätä rasismia ja minusta se on käsittämätöntä.

Kommentointi suljettu.