Saattohoitoa

Eilisessä Juuan paikallislehdessä oli juttua sekä omaishoidosta että saattohoidosta. Ei jutuissa mitään vikaa ollut, ihan asiallisia kirjoituksia, jotka kuvastavat hyvin kunnan ikärakennetta. Väki ikääntyy, sairastuu ja kuolee pois. Samana päivänä juttelin erään TE-toimistosta tulossa olevan tuttavan kanssa ja keskustelu kääntyi meneillään olevaan yleisempään saattohoitoon.

Pielisen Karjalan TE-toimiston Juuan toimipaikka palvelee 1. heinäkuuta lähtien vain yhtenä päivänä viikossa ja silloinkin ajanvarauksella. Tämä enteilee koko toimipisteen lakkauttamista lähiaikoina. Palvelut pitäisi hoitaa kuulemma pääsääntöisesti verkossa verkkopankkitunnuksilla, mutta tämä tuttuni sattuu olemaan yksi niitä, joille pankkitunnuksia ei myönnetä. Hänellä ei ole säännöllisiä tuloja, koska hän on joutunut ns. ikuiseen karenssiin ja elää toimeentulotuella. Sitä ei pankki katso tuloksi. Lisäksi tuttavani ei edes omista tietokonetta ja osaamisenkin kanssa taitaa olla vähän niin ja näin.

Ensi kesänä hänen pitää joko mennä asioimaan Nurmekseen tai ainakin soittaa sinne tilatakseen ajan Juuan toimipisteestä. Jos hän ei näin tee, niin hänet saattohoidetaan alennetulle toimeentulotuelle kieltäytymisen takia. Kun toimipiste luultavasti ensi vuonna lakkautetaan, niin saattohoito tehostuu.

Valtiovalta on muutenkin ajamassa alas kaikkia palvelutoimintojaan kunnassa nähtävästi tulevaa kuntaliitosta silmälläpitäen. Verotoimiston toimipiste on jo kauan ollut auki vain yhtenä päivänä viikossa, mutta nyt se lopettaa toimintansa kokonaan. Maistraatti lähtee parin vuoden sisällä, koska sen toimipiste on ollut lakkautusuhan alla jo monta vuotta. Poliisilaitoksella on ollut kaksi poliisia ja yksi toimistovirkailija, mutta senkin toiminta on päätetty lakkauttaa. Kaikki lupa-asiat on hoidettava 50 kilometrin päässä Nurmeksessa.

Viimeinen niitti taitaa olla ulosottomiehen lähtö kunnasta lopullisesti Nurmekseen. Hän on ollut tavattavissa yhtenä päivänä viikossa tai sopimuksen mukaan, mutta ehkä asukkailla ei ole enää mitään ulosmitattavaa.

Kunnalla itsellään sitä vielä on. Juuka on päättänyt pysytellä sinnikkäästi itsenäisenä, eikä siihen ole minullakaan huomautettavaa. Kunta on vielä toistaiseksi velaton, joten edellytykset itsenäisyyteen ovat olemassa. Valtiovalta vain näyttää hylkäävän kunnan ja sen asukkaat. Olen oikeastaan ihan varma, että siihen on muitakin syitä kuin valtion säätötoimet. Säästöt sattuvat vähän liian sopivasti yhteen kuntaliitoskeskustelun kanssa.

Kommentit (8)
  1. Oon ollu siinä uskossa, että tässä maassa ois oikeus pankkitunnuksiin ihan lakiinkin kirjattu?
    Olenko väärässä?

  2. sakutimonen
    11.5.2012, 10:47

    Valitettavasti olet väärässä. Pankeille ei ole säädetty yleistä velvoitetta myöntää verkkopankkitunnuksia, vaan ne päättävät asiasta ihan itse.

Kommentointi suljettu.

Kotikutoista

Takavuosina televisiossa oli ohjelmasarja, jossa joku laamanni kertoi ymmärrettävällä tavalla ihan jokapäiväisiä lakiasioita ja vastaili katselijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kerran joku kysyi, miten tulisi suhtautua metsässä olevaan omatekoiseen kylttiin, jossa kielletään alueella liikkuminen, marjastus ja sienestys. Laamanni sanoi, että ainakin hän itse kävelisi sellaisen kyltin ohi piittaamatta siitä tippaakaan. Kukaan ei voi omin päin antaa lakiin perustumattomia määräyksiä tai ainakaan niitä ei tarvitse noudattaa.

Tämä tuli mieleeni luettuani iltapäivälehden jutun perussuomalaisen puolueen hihamerkkiä Eurooppa-päivänä julkisella paikalla käyttäneestä miehestä. Ei hihamerkin käyttämisessä sinänsä ole mitään sen kummallisempaa kuin vaikkapa mitä tahansa mainostavien paitojen käyttämisessä. Jokaisella on täysi vapaus pistää päällensä ihan mitä haluaa.

Samassa jutussa joku puolueen edustaja sanoi kuitenkin, että samaa hihamerkkiä perussuomalaiset käyttävät järjestämissään tilaisuuksissa järjestyksenvalvojan tunnuksena. Sitä ei sanottu, käytetäänkö sen hihamerkin lisäksi myös muita tunnuksia osoittamaan henkilöt järjestyksenvalvojiksi.

Jos ei käytetä, niin silloin on kysymys omatekoisista järjestyksenvalvojista. Heidän antamistaan ohjeista ja määräyksistä ei tarvitse piitata. Kaikkia julkisia tilaisuuksia koskee Laki järjestyksenvalvojista. Lain 16 § määrää järjestyksenvalvojan tunnuksista ja tarkemmin niistä on säädetty  sisäministeriön asetuksessa 848/2003. Sieltä voi jokainen asiasta kiinnostunut ne lukea. Erityisesti ne kannattaa lukea sen, joka aikoo järjestää yleisötilaisuuksia.

Kommentit (0)