Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kilpalaulantaa

Kuluneella viikolla on ollut käynnissä merkillinen kilpalaulanta, jossa valtion, elinkeinoelämän ja työmarkkinajärjestöjen silmäätekevät ovat koettaneet päihittää toisensa ehdotuksillaan keinoiksi tuhota hyvinvointiyhteiskunnan tähänastiset saavutukset.  Sävellajiksi on valittu tavallisille palkansaajille keljuilu.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen uusi, sosialidemokraattina tehtäväänsä valittu ja libertarismin nimiin vannova ylijohtaja Juhana Vartiainen sen aloitti. Hän sanoi pitävänsä pienten lasten hoitovapaata turhanpäiväisenä lekotteluna, josta pitäisi päästä eroon. Äidit on saatava nopeasti takaisin töihin ja lapset päivähoitoon. Ymmärrettävästi monet lapsiperheet toivottivat Vartiaisen tervetulleeksi kokeilemaan sitä lekottelua.

Heti perään Björn Wahlroosin pohjoiskarjalainen maalaisversio, liikemies Kyösti Kakkonen, ärsytti tapansa mukaan tahallaan kertomalla omia mietteitään. Hän ehdotti, että joulu ja muut kirkolliset juhlapyhät pitäisi siirtää viikolopuksi. Näin vältyttäisiin turhilta tuotantokatkoksilta. Ennen kaikkea saataisiin aikaan ihmeparanemisia, kun nykyisin pyhien takia lyhyinä työviikkoina ilmenee niin paljon äkillisiä sairastumisia.

Tämmöiset puheet minä laitan Kakkosen ylimielisyyden ja lahjussyytteiden hylkäämisen aiheuttaman helpotuksen piikkiin. Nyt on varaa taas laukoa mitä mieleen tulee. Sen sijaan ihmettelen palkansaajajärjestöjen lähtemistä mukaan samaan kuoroon. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder oli sitä mieltä, että yhteiskunnan ei pitäisi antaa terveelle ja työkykyiselle aikuiselle ilmaiseksi yhtään mitään. Monet ovat ihan aiheellisesti kysyneet, että mitähän varten nämä terveet, työkykyiset ja työssäkäyvät aikuiset sitten veroja maksavat, jos heidän sen lisäksi pitäisi maksaa vielä erikseen kaikista yhteiskunnan tuottamista palveluista aina kirjastoa myöten.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpäällä oli ehdotus opintojen nopeuttamiseksi. Hänen mielestään opiskelun tulisi kestää täydet 12 kuukautta vuodessa ilman mitään turhia kesä- ja joululomia. Näin valmistumisajat lyhenisivät ja työelämä saisi uusia osaajia nopeasti. Tästä voisi päätellä Mäenpään viettäneen oman opiskeluaikansa kesälomat kuin vanhoissa Suomi-filmeissä ikään, ylioppilaslakki päässä maaseudulla soudellen ja heinäpellolla piikoja vilkuillen. Yhtäjaksoinen opiskelu ilman loma-aikojen työkokemusta taitaisi tuottaa suunnilleen samanlaisia elämästä vieraantuneita maistereita.

Mitä ihmettä tässä maassa oikein on tekeillä? Näyttää ihan siltä, että jossain on päätetty tuhota vuosikymmenien aikana vaivalla rakennetun hyvinvointiyheiskunnan viimeisetkin rippeet. Sen lisäksi syy vieritetään tavallisten palkansaajien, lapsiperheiden  ja opiskelijoiden niskoille. Tämä Lapinlahden Lintujen vanha sketsi on muuttunut todellisuudeksi. watch?v=bHuBE3Zw-c4