Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Läpihuutojuttu

Ette varmaan ole huomanneet mistään, että Sotkamon Taivaljärvelle ollaan perustamassa pientä hopeakaivosta. Se on niin pieni ja luontoystävällinen hanke, että yhtiö Sotkamo Silver pyytää aluehallitovirastolta lupaa aloittaa toiminta jo ennen ympäristölupapäätöksen lainvoimaa ja mahdollisista valituksista huolimatta. Yhtiön oman ilmoituksen mukaan kaivoksesta ei aiheudu haittaa maa- ja vesialueiden käyttäjille, kalataloudelle, asumiselle eikä elinkeinoille.

Pikkujuttu hyvinkin. Kaivoksen arvioidut mineraalivarat ovat 2,4 miljoonaa tonnia ja tarkoitus on louhia 500 000 tonnia vuodessa. Kuitenkin yhtiö väittää malmia riittävän ainakin kymmeneksi vuodeksi. Vedentarve on 96 kuutiometriä tunnissa ja jätevettä syntyy yhtiön ilmoituksen mukaan vain 500 000 kuutiometriä vuodessa. Päästöt ohjataan suolle, josta ne jatkavat matkaansa vesistöön. Vedenkäyttöä on tarkoitus terästää kemikaaleilla.

Tämä viaton jätevesi sisältää vuodessa noin 262 tonnia sulfaattia, kuusi tonnia typpeä ja lyijyäkin sen verran, että ympäristönormi ylittyy reilusti. Silti jätevesi ei aiheuta minkäänlaista haittaa.

Hankkeella on tietenkin kova kiire. Asiakirjat ovat nähtävillä 6.6. saakka vain Sotkamon kunnanvirastossa ja Avin toimipisteessä Oulussa. Tietoyhteiskunnassa siis halukkaiden on matkustettava fyysisesti paikan päälle saadakseen tietää, mitä kaikkea heidän lähialueidensa menoksi on suunniteltu.

Minusta tuntuu, että kaivos on asiallisesti ottaen jo perustettu. En yhtään ihmettelisi, vaikka se jo toimisi. Ympäristöluvan kiireellisyys sekä lyhyt nähtävilläolo- ja huomautusaika kertovat siitä, että lupa on vain ikävä muodollisuus. Lisäksi Avi on ilmeisesti nielaissut yhtiön ilmoittamat jätevesipäästöt ihan sellaisenaan.

Mitähän Avi mahtaa sanoa sitten, kun jätevesistä alkaa löytyä moninkertaisia määriä näitä haitallisia aineita ja lisäksi vielä uraaniakin? Luultavasti se sanoo samaa kuin Talvivaarankin tapauksessa, eli yhtiö ilmoitti tällaiset arviot ja me hölmöt uskoimme. Asialle ei nyt enää mahda mitään.