Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Katumaton ministeri

Pentti Haanpään romaani Kolmen Töräpään tarina alkaa järjettömällä eläinten lahtauksella. Toukokuisen takatalven raivostuttama Taikinamaan isäntä lyö lihoiksi neljäkymmentä talven yli vaivoin elätettyä lehmää juuri kesän kynnyksellä. Tekonsa peruuttamattomuuden tajuttuaan hän yrittää hirttää itsensä marhamintaan, mutta renki ehtii hätiin katkaisemaan hyvän nahkahihnan. Tästäkin tappiosta suuttuneena isäntä menee sänkyynsä ja kuolee tunnontuskissaan seuraavana yönä kuunnellen keväisen vesisteen lotinaa.

Romaani sijoittuu aikaan, jolloin ihmiset vielä osasivat katua tekojaan ja kantaa niistä vastuun. Nykyinen poliitikko selittäisi Taikinamaan isännän tekoon langettuaan toimineensa silloisten olosuhteiden mukaan täysin oikein. Arvostelijoita hän moittisi turhasta jälkiviisaudesta ja syyttäisi heitä vielä siitä, että eivät tulleet varoittamaan ajoissa hulluntöistä.

Näin toimii ainakin elinkeinoministeri Jyri Häkämies. Hän sanoi tänä aamuna, että ei usko edellisellä hallituskaudella tapahtuneen Soklin kaivosoikeuksien myynnin ulkomaille aiheuttavan Suomelle tappiota. Lisäksi hän moittii arvostelijoita jälkiviisaudesta, koska nämä eivät estäneet myyntiä eivätkä myöskään millään tavalla varoittaneet koko kaivoslainsäädännön uudistuksen aiheuttamasta maan luonnonvarojen luisumisesta ulkomaalaisomistukseen. Katumattomana hän siis oikeastaan sanoo, että olisitte ajoissa ottaneet hullulta kirveen pois.

Häkämiehen mukaan Soklin hanke oli jäissä 40 vuotta, joten kaivosoikeudet kannatti myydä. Samalla kannatti myydä myös Siilinjärven kaivos, koska maailmanmarkkinahinnat olivat niin alhaiset. Sitä hän ei sano, miksi myynnin piti tapahtua juuri maailmanmarkkinahintojen alkaessa nousta. Ainakin hintojen nousu aiheutti lannoitteiden hintojen nelinkertaistumisen hetkessä.

Sokli myytiin 200 miljoonalla eurolla, vaikka sen todellinen arvo on tällä hetkellä lähemmäs 20 miljardia. Vaikka kaivoshanke polkikin paikallaan, niin äkillinen hinnannousu olisi varmasti saanut myös kotimaiset sijoittajat innostumaan. Edellinen hallitus teki kuitenkin oikein kunnon hätäteurastuksen juuri kesän kynnyksellä.

Syy on kaikkien niiden, jotka eivät hallitusta varoittaneet. Ihan samalla tavalla kuulemma olisi kaivoslainsäädännön uudistamisen aikoihin pitänyt puhua siitä, että valtion olisi tullut ymmärtää hyötyä kaivosteollisuudesta edes verojen ja maksujen muodossa. Koska kukaan ei hallitusta varoittanut, on syy hiljaa olleiden.

Minä olen luullut, että valtion etujen valvominen kuuluu ministereille.