Katumaton ministeri

Pentti Haanpään romaani Kolmen Töräpään tarina alkaa järjettömällä eläinten lahtauksella. Toukokuisen takatalven raivostuttama Taikinamaan isäntä lyö lihoiksi neljäkymmentä talven yli vaivoin elätettyä lehmää juuri kesän kynnyksellä. Tekonsa peruuttamattomuuden tajuttuaan hän yrittää hirttää itsensä marhamintaan, mutta renki ehtii hätiin katkaisemaan hyvän nahkahihnan. Tästäkin tappiosta suuttuneena isäntä menee sänkyynsä ja kuolee tunnontuskissaan seuraavana yönä kuunnellen keväisen vesisteen lotinaa.

Romaani sijoittuu aikaan, jolloin ihmiset vielä osasivat katua tekojaan ja kantaa niistä vastuun. Nykyinen poliitikko selittäisi Taikinamaan isännän tekoon langettuaan toimineensa silloisten olosuhteiden mukaan täysin oikein. Arvostelijoita hän moittisi turhasta jälkiviisaudesta ja syyttäisi heitä vielä siitä, että eivät tulleet varoittamaan ajoissa hulluntöistä.

Näin toimii ainakin elinkeinoministeri Jyri Häkämies. Hän sanoi tänä aamuna, että ei usko edellisellä hallituskaudella tapahtuneen Soklin kaivosoikeuksien myynnin ulkomaille aiheuttavan Suomelle tappiota. Lisäksi hän moittii arvostelijoita jälkiviisaudesta, koska nämä eivät estäneet myyntiä eivätkä myöskään millään tavalla varoittaneet koko kaivoslainsäädännön uudistuksen aiheuttamasta maan luonnonvarojen luisumisesta ulkomaalaisomistukseen. Katumattomana hän siis oikeastaan sanoo, että olisitte ajoissa ottaneet hullulta kirveen pois.

Häkämiehen mukaan Soklin hanke oli jäissä 40 vuotta, joten kaivosoikeudet kannatti myydä. Samalla kannatti myydä myös Siilinjärven kaivos, koska maailmanmarkkinahinnat olivat niin alhaiset. Sitä hän ei sano, miksi myynnin piti tapahtua juuri maailmanmarkkinahintojen alkaessa nousta. Ainakin hintojen nousu aiheutti lannoitteiden hintojen nelinkertaistumisen hetkessä.

Sokli myytiin 200 miljoonalla eurolla, vaikka sen todellinen arvo on tällä hetkellä lähemmäs 20 miljardia. Vaikka kaivoshanke polkikin paikallaan, niin äkillinen hinnannousu olisi varmasti saanut myös kotimaiset sijoittajat innostumaan. Edellinen hallitus teki kuitenkin oikein kunnon hätäteurastuksen juuri kesän kynnyksellä.

Syy on kaikkien niiden, jotka eivät hallitusta varoittaneet. Ihan samalla tavalla kuulemma olisi kaivoslainsäädännön uudistamisen aikoihin pitänyt puhua siitä, että valtion olisi tullut ymmärtää hyötyä kaivosteollisuudesta edes verojen ja maksujen muodossa. Koska kukaan ei hallitusta varoittanut, on syy hiljaa olleiden.

Minä olen luullut, että valtion etujen valvominen kuuluu ministereille.

Kommentit (5)
  1. Niin, vanhoina hyvinä aikoina lie ministereillä ollut valtakirja toimia maan edun mukaan ja kansan parhaaksi.

    Nykypäivänä sen aika räikeästi huomaa, että kansan valitsema eduskunta kosiskelee kansaa ennen vaaleja ja vaalien jälkeen aletaan sitten toimia yrityskunnan eduksi, jotta maamme luonnonvarat saadaan raiskata ja niistä kertynyt voitto viedä veroparatiiseihin. Sopivalla kansan itsetuntoa heikentävällä uutisoinnilla saadaan kansa pysymään aisoissa, jotta osa sitten jupisee täällä internetissä, mutta konkreettisia tekoja päättäjien vastuuseen saamiseksi ei saada kyhättyä.

    Miksei tuota Soklia sitten kansallisteta? Eikö ole uskallusta? Valtio pystyisi halutessaan investoimaan kaikille kaivosalueille riittävät toiminnot ja rikastamot, koska sillä on (ainakin joskus ollut) oikeus luoda rahaa. Tämä on tosin unohdettu tässä velkavetoisessa maailmassa, joka tulee lähivuosina kokemaan katkeran loppunsa…

    On tämä vaan niin…

  2. Mitenkähän paljon Häkämiehen veljekset tulevat maksamaan suomalaiselle yhteiskunnalle? Ainakin ennemmän kuin pienen kunnan kaikki sosiaaliavun saajat. Pyrkyä korkeampiin tehtäviin kyllä riittää, mutta kykyä ja osaamista näköjään ei. Taitaa läheinen tuttavuus Kokoomuksen johdon kanssa olla tärkein meriitti.

Kommentointi suljettu.