Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Alibudjetointia ja sopimuksia

Toimimintakulut ovat tässä vaiheessa lähes 1,3 miljoonaa euroa viime vuotista suuremmat ja vuosikate on 860 000 euroa viime vuoden vastaavaa ajankohtaa pienempi. Näin nähtynä vuoden 2012 tilinpäätöksestä olisi tulossa selvästi alijäämäinen.

Suurimpana ongelmana on nähtävissä palvelujen ostojen viime vuosien voimakas kasvu. Vuosina 2009-2012 on palvelujen ostoihin budjetoitu summa kasvanut n. 1 700 000 euroa ja tilinpäätökset 2009-2011 osoittaa kasvuksi n. 2 600 000 euroa.

Hall.joht
Kunnanhallitus merkitsee taloustilanteen tiedokseen ja keskustelee mahdollisista talouden korjaustoimenpiteistä
.

Tällaista lukee tämänpäiväisen Juuan kunnanhallituksen kokouksen esityslistan kohdassa Talousarvion toteutuminen. Nämä luvut ovat niin hirveitä, että kunnahallituksen olisi varmaan tässä vaiheessa syytä tehdä jotain muutakin kuin merkitä asia tiedoksi ja rupatella mahdollisista korjaustoimenpiteistä. Otetaanpa heti perään suora lainaus kunnanvaltuuston talousarvion hyväksymistä koskevasta pöytäkirjasta 21.12.2011:

Vuoden 2012 talousarvion toimintakulut ovat 44,3 milj. euroa ja toimintatuotot 12,4 milj. euroa. Toimintakulut kasvavat 4,2 %. Vuosikatteeksi muodostuu 1,1 milj. euroa. Toimintakuluista suurimmat kuluerät ovat henkilöstökulut 17,2 milj. euroa, sekä palvelujen ostot 20,2 milj. euroa. Ylijäämää ennakoidaan kertyvän noin 0,01 milj. euroa.

Vajaassa puolessa vuodessa on siis käynyt ilmi, että talousarvio meni pieleen etenkin ostopalvelujen osalta. Se ei asioita vähänkään seuranneelle ole mikään yllätys. Jo vuosikausia on harjoitettu täysin näkyvää alibudjetoinita ja erityisen selvästi alimitoitus on näkynyt terveyskeskuspalvelujen surkuhupaisan yksityistämisen aikana.

Juttujani kauemmin seuranneet ehkä muistavatkin tämän farssin etenemisen. Kunta yksityisti ja ulkoisti terveyskeskuksensa Coronarialle keväällä 2010. Kilpailutuksen hävinnyt Attendo MedOne eli nykyinen Attendo Terveyspalvelut Oy valitti asiasta ja valitus on edelleen vireillä Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Coronaria ei pystynyt noudattamaan sopimusta, joten kunta irtisanoi sopimuksen vuoden 2011 alusta alkaen. Tästä suuttuneena Coronaria pani vireille oikeusprosessin, josta ei ole kerrottu julkisuuteen yhtään mitään. Sopimuksen mukaan erimielisyydet käsitellään  välimiesoikeudessa ja kunta on palkannut asianajajan hoitamaan juttua. Asianajajalle ei annettu mitään ohjeita jutun hoitamiseksi, vaan pelkkä valtakirja.

Tilapäinen hankintasopimus tehtiin Attendon kanssa vuoden 2011 loppuun asti. Sen jälkeen sopimusta on jatkettu kahden kuukauden irtisanomisjalla siihen asti, kunnes vuoden 2012 aikana saadaan järjestettyä uusi kilpailutus.

Ei tilapäisen sopimuksen tekeminen ihan kivutta mennyt. Joulukuussa tuotiin lautakunnan päätettäväksi ilman valmistelua sopimus, jonka hinta oli 1 215 283 euroa/vuosi. Pari kuukautta myöhemmin Attendo kertoi tehneensä laskuvirheen, joten hinta onkin 33 755 euroa enemmän. Kunnan oli tietenkin hyväksyttävä tämä pieni ilmoitusasia.

Niin, pitäisiköhän kunnanhallituksen tosiaan tehdä jotain muutakin kuin merkitä taloustilanne tiedoksi? Kyllä itseään voi huijata jonkin aikaa, mutta jossain vaiheessa on pakko myöntää kipeitä tosiasioita.