Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Missä mennään?

Juuan kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta myöntää tänään virkavapaata viidelle sairaanhoitajalle ja yhdelle lähihoitajalle tämän vuoden loppuun asti. Päätös liittyy terveyskeskuksen lääkäreiden ja hoitajien vastaanottopalveluiden ulkoistamiseen Attendo Terveyspalvelut Oy:lle. Sopimuksen mukaan kunta on sitoutunut myöntämään Attendon palvelukseen siirtyneelle henkilökunnalle virkavapaata niin kauan kuin ulkoistaminen kestää, joten tällainen päätös on tietenkin tehtävä. Nykyiset virkavapaat päättyvät kesäkuun lopussa.

Kuinka kauan tämä ulkoistaminen sitten kestää? Sitä ei taaskaan kerrota, joten pitää kaivella vanhoja päätöksiä. Viime joulukuun 20. päivänä lautakunta päätti allekirjoittaa ulkoistamissopimuksen toistaiseksi kahden kuukauden irtisanomisajalla. Silloin luvattiin, että vuoden 2012 aikana koko kilpailuttaminen järjestetään uudelleen, mutta sen jälkeen asiasta ei ole puhuttu.

Tai on sentään. Helmikuussa Attendo ilmoiti tehneensä laskuvirheen tarjouksessaan, joten sopimuksessa määritelty hinta oli lian alhainen. Pelkän ilmoituksen perusteella lautakunta suostui nikottelematta maksamaan 33 000 euroa lisää. Tässäkin yhteydessä korostettiin sitä, että järjestely on tilapäinen ja uusi kilpailutus järjestetään tämän vuoden aikana.

Uudesta kilpailuttamisesta ei ainakaan julkisuudessa ole puhuttu yhtään mitään. Edes paikallislehti ei ole kysynyt asiaa valmistelevilta viranhaltijoilta, mikä on kilpailuttamisen tilanne tällä hetkellä. Missään ei ole näkynyt edes pientä mainintaa siitä, onko asia yleensä vireillä. Täydellinen hiljaisuus panee epäilemään, että nyt istutaan kädet ristissä ja toivotaan kaiken toimivan.

Olenkohan minä ainoa kuntalainen, jota tämä asia kiinnostaa? Saattaisi se kiinnostaa muitakin, mutta kunta ei tiedota asioista erityisen aktiivisesti. Suoraan sanottuna paikallislehden uutisointi on ärsyttävän lepsua. Jos kunta päättää kertoa jostain asiasta, niin lehti julkaisee täysin kritiikittömän ja kunnan kertomaa myötäilevän jutun. Toimittajilla ei tunnu olevan milloinkaan mitään kysyttävää.

Eihän se tietysti mikään ihme ole. Paikallislehti Vaarojen Sanomat ja kunta elävät perinteisesti omituisessa symbioosissa, jossa kunnanhallituksen puheenjohtaja on myös lehteä julkaisevan Juuka-seura ry:n puheenjohtaja. Tilanne on ollut sama jo vuosikymmeniä, vaikka ihmiset välillä ovatkin vaihtuneet.

Minä voisin antaa lehdelle listan kysymyksiä vaikka ilmaiseksi. Saattaisin minä jutunkin kirjoittaa, jos hinnoista sovitaan.