Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Taas ulkoistetaan

Sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistaminen on kunnissa melkoisen hurjaa touhua. Ulkopuolisesta näyttää ihan siltä, että kukaan ei oikein tiedä mitä ollaan tekemässä, mutta konsultin neuvosta tehdään kuitenkin. Ihan hyvällä syyllä voi sanoa, että ajatteleminen on ulkoistettu konsulteille, jotka eivät itsekään ymmärrä asiaa.

Pohjoiskarjalainen Tohmajärvi aikoo ensi maanantaina ulkoistaa koko sosiaali- je terveystoimensa. Kunnanhallitus ehdottaa palvelujen kilpailuttamista neljäksi vuodeksi jatko-option mahdollisuudella siten, että vain julkisen vallan käyttöä edellyttävät tehtävät jäävät kilpailutuksen ulkopuolelle.

Kunnan ohjausryhmä on valmistellut konsultin johdolla asiaa kulemma ”jo jonkin aikaa”, mutta suunnitelmaa toimintatavoista ei tunnu olevan. Vain ulkoistaminen on selvä päämäärä. Kunnanjohtajalla ei ole mitään käsitystä edes siitä, mikä olisi järkevin hankintamenettely. Hän tunnustaa sanomalehti Karjalaiselle suoraan, että koko maassa siitä ei ole kenelläkään kokemusta. Sosiaalitoimi on ulkoistettu vain Rääkkylän kunnassa eikä sielläkään ole järjestetty kilpailutusta. Rääkkylä turvautui tilapäisesti suorahankintaan eikä vieläkään ole järjestänyt lainmukaista kilpailutusta, vaikka toiminta on jatkunut yli vuoden. Todennäköisesti kilpailutusta ei tulla koskaan järjestämään.

Puolangalla tarjouskilpailu on menossa, mutta siellä hinta on lyöty etukäteen lukkoon. Sitä en tiedä, millä tavoin kunta aikoo valita parhaan tarjouksen, mutta ehkä joku konsultti neuvoo siinäkin. Tohmajärvellä ollaan ilmeisesti päätymässä neuvottelumenettelyyn, joten oikeaa kilpailutusta ei tule sielläkään.

Kukaan ei siis Tohmajärvellä oikeasti tiedä, miten asia pitää tehdä, mutta tietenkin kiire on kova. Kunnanjohtajan mukaan tavoite on, että jo kolmen viikon kuluttua kunnanhallitus voisi päättää tarjouspyynnöistä. Tästä tilanteesta riemuitsevat varmasti konsulttien lisäksi myös palveluntuottajat. Nyt kunnan pöhköille voi syöttää ihan mitä tahansa, niin nämä johonkin ratkaisuun päädyttyään tulevat sitä ylistämään maasta taivaisiin. Ainakin siihen asti, kunnes homma rupeaa tökkimään.

Ja sehän rupeaa tökkimään. Kysykää vaikka Juuan kunnasta, jos ette usko. Kunta on hiirenhiljaa epäonnistuneen terveystoimen ulkoistamisen kustannuksista. Tohmajärvi saa kaupan päälle vielä sosiaalitoimenkin ulkoistamisen. Sosiaalitoimeen sisältyy niin paljon viranomaistoimintaa, että laittomuuksiin toimivallan suhteen sorrutaan väistämättä. Tästä kanattaisi konsultin sijaan kysyä kokemuksia Rääkkylästä.

On se kumma, että toisten virheistä ei haluta oppia. Jokaisen pitää saada tehdä omansa.