Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lain yläpuolella

Kansanedustaja Jussi Halla-ahon mielestä Korkeimman oikeuden antama tuomio uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on väärä ja epäoikeudenmukainen. Tällaista puhetta kuulee yleensä taparikollisilta, jotka aina ovat mielestään täysin syyttömiä tuomioistuinlaitoksen uhreja. Kansanedustajan ja hallintovaliokunnan puheenjohtajan sanomana se kuitenkin suorastaan hirvittää.

Halla-ahon mukaan KKO:n päätöstä ei kannata pitää minään taivaallisena totuutena, vaan se on muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta. Halla-aho on osittain oikeassa, mutta enimmäkseen väärässä.

Päätös ei tietenkään ole mikään taivaallinen totuus, mutta ylin maallinen ja juridinen totuus se on. Se ei ole mikään muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta, vaan oikeusvaltion ylimmän tuomioistuimen virallinen tulkinta voimassaolevasta lainsäädännöstä. Se on voimassa niin kauan, kunnes tuomioistuin itse muuta päättää. Sitä päätöstä vähättelemällä Halla-aho vähättelee tuomioistuinlaitoksen ja oikeusjärjestelmän lisäksi koko demokraattista lainsäädäntöä ja oikeusvaltion periaatteita.

Halla-aho näkyy noudattavan ihan johdonmukaisesti Suomen Sisun periaateohjelmaa. Sen mukaan kansan tahtoa eivät sido muutaman henkilön solmimat vapautta rajoittavat sopimukset, pienen eliitin säätämät lait tai hallitsevan propagandakoneiston tahto. Nyt Halla-aho katsoo edustavansa sitä salaperäistä kansan tahtoa, jota lainsäädäntö ja tuomioistuimet eivät sido.

Lausumallaan Halla-aho antaa herkästi kuuntelevalle kannattajajoukolleen sellaisen viestin, että epämiellyttävistä oikeuden päätöksistä ei kannata piitata. Jos laki ei satu miellyttämään, niin sitä rikotaan sumeilematta. Kun saadaan rangaistus, niin vähätellään lain lisäksi myös oikeuslaitosta. Sen sijaan että yrittäisi kansanedustajana vaikuttaa lainsäädäntöön Halla-aho halveksii sitä. Tämä oppi lankeaa varmasti otolliseen maaperään.

Ei Halla-aho ole ensimmäinen oikeudessa tuomittu kansanedustaja, mutta hän on varmasti kaikista tähän asti tuomituista röyhkein. Yleensä oikeusvaltion kansanedustaja ja jopa tavallinen kansalainen kunnioittaa saamaansa tuomiota, nöyrtyy ja ottaa siitä opikseen. Halla-aho haluaa omalla toiminnallaan osoittaa olevansa lain yläpuolella.