Julkisuudenhallintaa

Suomen kaivosteollisuudella on kuulemma viestintä- ja julkisuudenhallintaongelma. Näin kertoi Maaseudun Tulevaisuus kaivosteollisuuden Luostolla pitämästä seminaarista kertovassa jutussaan. Ratkaisuksi ongelmaan tarjotaan viestinnän ammattilaisten osuuden lisäämistä tiedotuksessa, jotta oikeaa tietoa saataisiin enemmän esille.

He tarkoittavat tietenkin myönteisen tiedottamisen eli suomeksi sanottuna propagandan lisäämistä. Viime aikoina on kaivoksista tullut tipoittain esille lähinnä negatiivisia uutisia, joten ilmeisesti nyt olisi tarkoitus peittää kaikki ikävä positiivisen suitsutuksen alle.

Se vain ei taida onnistua, koska ikävät asiat nousevat aina esille. Itse asiassa kaivosteollisuus on saanut tähän asti toimia yllättävän vähällä negatiivisella huomiolla, mutta ei se loputtomiin onnistu. Ei edes valvovien viranomaisten suosiollisella myötävaikutuksella.

Talvivaaran uraanikaivos rikkoo jatkuvasti itse asettamiaan päästörajoja. Raahen kultakaivos laskee jätevetensä mereen. Ympäristöviranomaisilla on jatkuva resurssipula eikä siihen ole luvassa minkäänlaista helpotusta. Ministeri Häkämies on tarjonnut ratkaisuksi valitusoikeuden supistamista eli suiden tukkimista. Ely-keskusten virkamiehet ovat virkavapaillaan tehneet keikkatöitä juuri niissä yrityksissä, joita niiden pitää virkatyönään valvoa.

Suomen Luonto paljasti blogissaan muutaman vuoden takaisen onnistuneen julkisuudenhallintatapauksen. Talvivaaran lähijärven rannalla saivat lapset seurakunnan leirillä iho-oireita jo vuosina 2009-10. Talvivaaran toimitusjohtaja kiisti jyrkästi kaivoksen osuuden asiaan, koska niihin aikoihin ei kaivoksesta laskettu jätevesiä olenkaan. Ely-keskus ei sanonut mitään, joten julkisuudessa epäiltiin oireiden aiheuttajaksi levää tai järvisyyhyä.

Kuitenkin Ely-keskuksen mittaukset osoittivat nikkelipitoisuuksien olleen jo silloin 120-kertaisia luontaiseen taustapitoisuuteen nähden ja kuusinkertaisia lain säätämään laatunormiarvioon nähden. Ely-keskus vain ei puhunut asiasta mitään edes kysyttäessä. Kun asiaa on nyt uudelleen kysytty, niin selitys löytyy kuivatusvesistä. Kaivos ei tosiaan laskenut vesistöön jätevesiä, mutta kuivatusvesiä se laski. valvova-viranomainen-vaikeni-ratkaisevista-mittaustuloksista-talvivaaran-iho-oirekohussa

Julkisuudenhallinta siis toimii varsinkin silloin, kun saman viranomaisen tehtävänä on edistää valvomaansa toimintaa. Kunhan propagandan ammattilaiset pääsevät vauhtiin, niin jätevedet muuttunevat terveyttä edistäviksi.

Kommentit (0)
  1. Design-pullotettua helmeilevän poreilevaa, alkuperäistä “Talvivaara”- mineralivettä turistirysien myymälöiden hyllyille odotellen..