Lauma vai valtuusto?

”Juuan kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti myyntiehtojen periaatteet sellaisille omakotitalotonteille, joilla on purkamattomia rakennuksia. Edellisessä valtuuston kokouksessa sama asia jätettiin pöydälle. Nyt valtuusto keskusteli pitkään ja perusteellisesti siitä, edellyttääkö pöydällepanopäätös muutoksia esitykseen ja joitain toimenpiteitä ennen uutta käsittelyä.”

Näin kirjoitti paikallislehti valtuuston kokouksesta. Tällaisen lukeminen pistää taas kerran ihmettelemään valtuutettujen ja virkamiesten olematonta tietämystä perusasioista. Koolla ei ole ollut järjestäytynyt kunnanvaltuusto, vaan lauma epätietoisia kansalaisia.

On täysin käsittämätöntä, kuinka ilmeisen moni voi olla vuosikausia valtuutettuna ja muiden toimielinten jäsenenä ymmärtämättä pöydällepanon ja uudelleen valmistelun eroa. Lehti ei kerro kuinka kauan asiaa pähkäiltiin, mutta kaikki aika meni hukkaan. Tästä ei olisi tarvinnut edes keskustella, vaan yksi ainoa puheenvuoro olisi riittänyt.

Onneksi voin käyttää oman puheenvuoroni tässä tuhlaamatta aikaa enempää kuin kirjoittamiseen kuluu. Kun asia pannaan kokouksessa pöydälle, niin se tarkoittaa vain asian käsittelyn lykkäämistä seuraavaan tai johonkin muuhun sovittavaan kokoukseen. Siinä kokouksessa se tulee esille täsmälleen samanlaisena, ilman mitään muutoksia esittelyyn.

Jos esitys muuttuu, niin kyseessä on uusi valmistelu ja asia otetaan esille samalla tavalla kuin jos se olisi esillä ensimmäistä kertaa. Kun asia on valtuuston päätettävä, niin uuden muutetun esityksen on tultava kunnanhallituksen kautta.

Jos asia ei ole selvä edes vuosien kokemuksella, niin ehkä kannattaisi harkita valtuustoehdokkuuden mielekkyyttä syksyn vaaleissa. Omaa ja muiden aikaa voisi käyttää paljon hyödyllisemmin kuin jahkailemalla asiasta, joka sanotaan valtuuston työjärjestyksessä ja kunnan hallintosäännössä.

Kommentit (0)
  1. Samainen valtuusto oli myöntävinään tili- ja vastuuvapauksia. Epäselväksi jäi, sattuiko päätös koskettamaan niitä, jotka ovat tilivelvollisia. Pöytäkirjan mukaan ei. Joka tapauksessa päätös poikkesi olennaisesti siitä, mitä tarkastuslautakunta oli esittänyt. Varsinaista päätöksentekoa!

  2. Ala-arvoista päättämistä
    3.7.2012, 08:33

    On se ennen kuulumatonta – paitsi Juuassa – että kunnanhallituksen jäsenet valtuutossa myöntävät itselleen vastuuvapauden. Pöytäkirja on korutonta kertomaa alkeellisimpienkin jääviyssäännöksien ymmärtämättömyydestä. Eikö Juuassa todellakaan ole enää mikään hallinnassa? Ei tunneta tilivelvollisten käsitettä eikä jääviyssäännöksiä. Huhheijaa ja hupsista. Harakatkin jo nauraa. Väärin päätetty ja sekin virheellisesti.