Jos luulet ymmärtäneesi…

– Me taisimme voittaa taistelun. Nyt meidän on vain selitettävä uskottavasti, että olimme suunnitelleet tämän kaiken.

Jotenkin näin sanoi preussilainen marsalkka Blücher adjutantilleen vuonna 1813 käydyn Katzbachin sekavan taistelun jälkeen. Sama henki tuntuu jatkuvasti olevan vallalla EU:n huippukokousten päätösten selittämisessä. Aamuyön tunteina päätetään jotain ja seuraavana päivänä kokoonnutaan uudelleen päättämään siitä, mitä oikein päätettiin ja kuinka nerokkaasti se oli päätetty. Sitä ennen jokaisen maan edustajat ovat ennättäneet julistaa oman maansa tiedotusvälineille omaa voittoaan.

Viime viikonlopun kokouksesta meille levisi sellainen tieto, että Euroopan pysyvää vakausmekanismia käytetään vastoin EVM:n sääntöjä ja Suomen eduskunnan päätöstä tukemaan suoraan kriisipankkeja. Eilen pääministeri Katainen ilmoitti, että muut maat ovat puhuneet höpöjä ja se höpöpuhe on levinnyt meillekin. Pankkeja voidaan tukea suoraan EVM:n varoista vasta sitten, kun eurooppalainen pankkivalvontavirasto saadaan toimimaan. Se taas toimii aikaisintaan vuoden kuluttua. Sitten luin jostain englantilaisen arvion, jonka mukaan EU:n komissio saattaa julistaa hätätilan, jolloin EVM voisi kuitenkin antaa suoraa pankkitukea.

Minä alan vakavissani epäillä, että kukaan ei enää ymmärrä yhtään mitään. Kaikkien maiden johtajat yrittävät epätoivoisesti teeskennellä ymmärtävänsä kaiken, vaikka heillä ei enää aikoihin ole ollut mitään käsitystä siitä, millaisen padon he ovat avanneet. Ihmismieli keksii järjestyksen peittääksen sekasorron, jota ei kestä katsoa.

Voi tietysti olla niinkin, että vain minä olen tyhmä. Siitä huolimatta varoitan muitakin: Jos luulet ymmärtäneesi kaiken, olet varmasti käsittänyt jotain väärin.

Kommentit (4)
 1. Se on Saku hyvin wäkevästi niin, että jos on päässyt virkaan
  väärennetyillä pöytäkirjoilla, jotka eivät lopulta kelvanneet edes
  peseenpyyhkimiksi muille, niin on se helewetin vaikia lukea
  oikeaa tietoa oikeista pöytäkirjoista – oikein.

 2. Pölkylle pölkkyä
  3.7.2012, 19:03

  Tämä on samansuuntainen kommentti kuin minkä mm. Esko Seppänenkin on juuri kirjoittanut.

  Kummankin hyvän miehen kirjoituksesta selviää varsin hyvin mitä tai ketä tässä sotkujen tahallisen jatkamisen prosessissa pitäisi panna pölkylle. Jos joku näiden blogien lukijoista olisi kuitenkin niin ulalla ettei sitä ymmärtäisi vaan se täytyisi hänelle suoraan tässä sanoa, niin silloinpa kokoomuksen miehet pääsisivät syyttämään kansan kiihottamisesta kapitalismia vastaan. Eipä sanota siis. 😉

Kommentointi suljettu.