Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vallan rajat

Sanomalehti Kaleva kirjoitti eilen, että Pyhäjärven kaupunginhallitus ja -valtuusto ovat ottaneet asiakseen paikallislehden linjan puimisen. Pyhäjärven Sanomien toimittajia on kutsuttu kehityskeskusteluihin, jotka lehdessä on tulkittu painostukseksi. Lehden mukaan kaupunginhallitus on luvannut järjestää potkuja, jos kirjoittelu ei muutu hallinnolle myönteisemmäksi. Lehden linjasta on keskusteltu jopa valtuuston kokouksessa.

Joillekin on tainnut nousta valta päähän ja toimivallan rajat ovat unohtuneet jopa niin perusteellisesti, että kaupunki pyrkii ennakkosensuuriin. Ei tämä mitenkään poikkeuksellinen ilmiö ole, mutta aina se on yhtä kummallinen. Kunnan päättäjät päättävät kunnan asioista, mutta muihin he eivät saa koskea. Kaikkein vähiten he saavat vaikuttaa sananvapauteen.

Onhan näitä nähty ja tullaan näkemään jatkossakin. Uusilla valtuutetuilla on joskus taipumusta luulla toimivaltaansa suuremmaksi kuin mitä se on, mutta yleensä he oppivat hyvin nopeasti. Pahempia tapauksia ovat sitten vuosikymmeniä keskeisillä paikoilla istuneet, jotka saattavat ruveta kuvittelemaan itseään jopa kaikkien kuntalaisten esimiehiksi ja johtajiksi.

Pohjoiskarjalaisessa Juuan kunnassa ei perinteisesti ole ollut ongelmia paikallislehden linjan kanssa. Lehti kirjoittaa sanasta sanaan sen, mitä kunnanvirastosta kulloinkin käsketään. Toimittajat eivät tunnu koskaan löytävän mitään epäkohtia eikä niiden löytyminen kannatakaan. Kunnassa on pitkä perinne, jonka mukaan paikallislehteä julkaisevan pitäjäseuran puheenjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja ovat sama henkilö. Näin on ollut jo vuosikymmeniä, vaikka henkilöt ovat vaihtuneet.

Lehti ei tuota ongelmia, mutta yksittäiset kuntalaiset saattavat olla kiusallisia. Heitä varten on kunnassa ihan omanlainen menettelynsä. Heidät kutsutaan työhaastattelun varjolla nuhdeltavaksi ilman aikomustakaan palkata heitä töihin. En tiedä onko tätä tapahtunut muille, mutta minulle on. Olen siitä kertonut vuosi sitten jutussani kylakarajat

Ei prosessi vielä näihin käräjiin loppunut, mutta en jaksa palata enää näihin asioihin. Halutessanne voitte lukea vanhoja tarinoitani viime joulukuulta, jolloin esitin kunnalle tanssiinkutsun.

Sen jälkeen kunnanhallitus joutui hyväksymään oikaisuvaatimukseni ja päättämään asian uudelleen. Tietenkin minulle on sanottu suoraan, että en tule koskaan valituksi mihinkään kunnan tehtävään.

Mahdollisesti katsomme, mitä äänestäjät sanovat. Olen jo allekirjoittanut suostumukseni ehdokkaaksi, mutta ehdokkuutta ei vielä ole vahvistettu. Siksipä en kerro siitä tässä vaiheessa tämän enempää.

(Fb-kaverilleni Seija Romanille kiitokset Pyhäjärven tapauksen esille nostamisesta. Siitä ajatukseni lähti vaeltamaan taas omille teilleen.)