Vallan rajat

Sanomalehti Kaleva kirjoitti eilen, että Pyhäjärven kaupunginhallitus ja -valtuusto ovat ottaneet asiakseen paikallislehden linjan puimisen. Pyhäjärven Sanomien toimittajia on kutsuttu kehityskeskusteluihin, jotka lehdessä on tulkittu painostukseksi. Lehden mukaan kaupunginhallitus on luvannut järjestää potkuja, jos kirjoittelu ei muutu hallinnolle myönteisemmäksi. Lehden linjasta on keskusteltu jopa valtuuston kokouksessa.

Joillekin on tainnut nousta valta päähän ja toimivallan rajat ovat unohtuneet jopa niin perusteellisesti, että kaupunki pyrkii ennakkosensuuriin. Ei tämä mitenkään poikkeuksellinen ilmiö ole, mutta aina se on yhtä kummallinen. Kunnan päättäjät päättävät kunnan asioista, mutta muihin he eivät saa koskea. Kaikkein vähiten he saavat vaikuttaa sananvapauteen.

Onhan näitä nähty ja tullaan näkemään jatkossakin. Uusilla valtuutetuilla on joskus taipumusta luulla toimivaltaansa suuremmaksi kuin mitä se on, mutta yleensä he oppivat hyvin nopeasti. Pahempia tapauksia ovat sitten vuosikymmeniä keskeisillä paikoilla istuneet, jotka saattavat ruveta kuvittelemaan itseään jopa kaikkien kuntalaisten esimiehiksi ja johtajiksi.

Pohjoiskarjalaisessa Juuan kunnassa ei perinteisesti ole ollut ongelmia paikallislehden linjan kanssa. Lehti kirjoittaa sanasta sanaan sen, mitä kunnanvirastosta kulloinkin käsketään. Toimittajat eivät tunnu koskaan löytävän mitään epäkohtia eikä niiden löytyminen kannatakaan. Kunnassa on pitkä perinne, jonka mukaan paikallislehteä julkaisevan pitäjäseuran puheenjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja ovat sama henkilö. Näin on ollut jo vuosikymmeniä, vaikka henkilöt ovat vaihtuneet.

Lehti ei tuota ongelmia, mutta yksittäiset kuntalaiset saattavat olla kiusallisia. Heitä varten on kunnassa ihan omanlainen menettelynsä. Heidät kutsutaan työhaastattelun varjolla nuhdeltavaksi ilman aikomustakaan palkata heitä töihin. En tiedä onko tätä tapahtunut muille, mutta minulle on. Olen siitä kertonut vuosi sitten jutussani kylakarajat

Ei prosessi vielä näihin käräjiin loppunut, mutta en jaksa palata enää näihin asioihin. Halutessanne voitte lukea vanhoja tarinoitani viime joulukuulta, jolloin esitin kunnalle tanssiinkutsun.

Sen jälkeen kunnanhallitus joutui hyväksymään oikaisuvaatimukseni ja päättämään asian uudelleen. Tietenkin minulle on sanottu suoraan, että en tule koskaan valituksi mihinkään kunnan tehtävään.

Mahdollisesti katsomme, mitä äänestäjät sanovat. Olen jo allekirjoittanut suostumukseni ehdokkaaksi, mutta ehdokkuutta ei vielä ole vahvistettu. Siksipä en kerro siitä tässä vaiheessa tämän enempää.

(Fb-kaverilleni Seija Romanille kiitokset Pyhäjärven tapauksen esille nostamisesta. Siitä ajatukseni lähti vaeltamaan taas omille teilleen.)

Kommentit (2)
 1. Kävihän se teidänJuuan nykyinen kunnanjohtajakin kunnanjohtajan tehtäviä hetken Pyhäjärvellä opettelemassa. Ja kuten niin lukuisia kertoja uuninpankkopoika on kirjoituksillaan osoittanut, Pyhäjärven opeilla ei Juuassa aurinko paista eikä kuu loista.

 2. Raili Sergejeff
  6.7.2012, 14:27

  No voi hyvät hyssykät! Siis haloo, ollaan sentään vuodessa 2012! Ollaan kai palaamassa takaisin 1800-luvulle!

  Täältä Ahvenanmaalta on myös aika paljon hyviä esimerkkejä poliitikoiden toiminnasta.

  Nyt on juuri meneillään debatti eräästä venevajasta, joka ei ole muutaman kunnanhallituksen poliitikon mieleen, ja se meneekin sitten korkeimpaan hallinto-oikeuteen, koska hallinto-oikeus oli päättänyt rakennusluvan saajan hyväksi.

  Nyt kunnanhallitus haluaa jatkaa prosessia korkeimpaan hallinto-oikeuteen, tietenkin veronmaksajien rahoilla!

  Päätöksen laillisuudesta huolimatta hallitus veti asian tekniseltä lautakunnalta informoimatta sitä, koska muutamat poliitikot halusivat ettei tämä yksityinen ihminen saa saada rakennuslupaa venevajalleen! Samanlaisia lupia on kunnassa myönnetty useampiakin.

  Ja kaikki on kuitenkin laillisesti päätetty teknisessä lautakunnassa kunnallislain mukaan. Kaikki eivät todellakaan ole tasavertaisia poliitikoiden edessä!

  Minäkin olen ollut hiukan epämukava ihminen kuntani luottamustehtävissä, kun olen kyseenalaistanut sen, että saako virkamies itse valita oman seuraajansa (oman pojan tyttöystävä) virkavapaan ajaksi.

  Koska oli kyse pitemmästä ajasta, vaadin että paikka pannaan yleiseen hakuun, eikä siitä oikein tykätty. Mutta sitten muutkin alkoivat olemaan samaa mieltä kun sanoin, etten hyväksy nepotismia eikä lautakunnassa muidenkaan pitäisi hyväksyä sitä.

  Sillä tavalla meillä, kuten ehkä monessa muussakin pienessä kunnassa.

Kommentointi suljettu.