Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Valtakuntien heiluttelijat

Päivittäin käy yhä selvemmäksi luottoluokittajien mahtiasema ja valtakuntien avuttomuus markkinavoimien heiluteltavana. Luokittajien tuomio valtioiden luottokelpoisuudesta tuntuu olevan Jumalan sanaa, jota tiedotusvälineet huolestuneina toistelevat. Jumalat ovat suuttuneet milloin millekin valtiolle, jokaiselle vuorollaan.

Välillä on hyvä palauttaa mieliin luottoluokittajien todellinen asema markkinavoimien palveluksessa ja valtuuksien epämääräisyys. Yle:n MOT kertoi viime helmikuun 27. päivä tällaisia asioita:

Luottoluokittajat eivät ole minkään valtion viranomaisia, vaan ne ovat yksityisiä voittoa tuottavia yrityksiä. Mitkään viranomaiset eivät edes valvo niitä, vaan ne toimivat puhtaasti liiketaloudellisten periaatteiden mukaan. Yrityksinä ne ovat erittäin kannattavia.

Ne eivät ole edes riippumattomia. Periaatteena on, että luokiteltava itse maksaa arvion luokituksesta. Luotonantajille tämä tieto sitten tarjoillaan ilmaiseksi. Ainakin tällainen kyynisyyteen taipuvainen ihminen saattaa ruveta epäilemään luokitusten puolueettomuutta juuri tämän nurinkurisuuden takia.

Luokittajat eivät ole osoittautuneet erityisen huolellisiksi tai edes älykkäiksi. USA:n pankkien takavuosien jättimunaus eli asuntolainojen viipalointi, niputus ja myynti luokiteltiin kolmen A:n nerokkuudeksi. Kaikki tietävät, miten siinä sitten kävi.

Jossain vanhassa Niskavuori-elokuvassa vanhaemäntä antoi määräyksiä saatavien perinnästä. Hän lenaili velkakirjoja ja julisti jokaisen kohdalla tylysti: Uloshakuun! Pehtoori lähti siitä paikasta toteuttamaan annettuja määräyksiä.

Luokittajat lienevät jonkinlaisia markkinavoimien isäntärenkejä. Ne tekevät kaiken likaisen työn heti, kun kamarin keinutuolissa istuva markkinavoimien vanhaemäntä käskee laittamaan jonkun velallisen rästit uloshakuun.