Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Muuttuuko ihminen?

En näköjään voi kirjoittaa yhtään työttömyyttä, toimeentulotukea tai yleensä sosiaalietuuksia käsittelevää juttua ilman vakiokommenttia. Kommentoija vaihtuu, mutta sisältö on aina sama. Se kuuluu suunnilleen niin, että suomalainen ei saa sossusta ja muista viranomaisista mitään, mutta maahanmuuttajille annetaan ihan kaikki valmiina eteen.

Tällaiset kommentoijat ovat jotenkin putkiaivoisia. Heillä ei tunnu pyörivän päässään mitään muuta kuin ennakkoluuloihin, huhupuheisiin ja jatkuvaan tietoiseen valehteluun perustuva harhaluulo, jonka mukaan sosiaaliviranomaiset jakavat maahanmuuttajille avokäsin rahaa jopa tiskin alta. Kaikki tämä raha on sitten tietenkin suoraan pois suomalaisilta tarvitsijoilta.

Ihan turha näille ihmisille on tarjota mitään oikeaa tietoa. He eivät usko lakitekstiä eivätkä viranomaisten lakiin perustuvia tiedotteita. He eivät uskoisi vaikka omin silmin pääsisivät tutkimaan toimeentulotukipäätöksiä. He alkaisivat vängätä, että jossain on kuitenkin salainen rahasto, josta kaikki ne kultakellot, autot, kakaroiden polkupyörät ja muut ylellisyydet maksetaan. Kaikkihan sen tietävät ja sitä paitsi työkaverin äidin tutun serkulle oli sosiaalityöntekijä ihan suoraan näin sanonut.

Kai tällainen epäluulo kuuluu ihmisluontoon. Kadehtijoita löytyy sekä hyvätuloisista että varattomista. Hyvätuloisista on historiassa hyvänä esimerkkinä kirjailija Ilmari Kianto, joka tiesi kunnan apua saavien salassa nauttivan sellaisia herkkuja, että niihin ei edes köyhällä kirjailijalla ole aina varaa. Tavallinen työtätekevä ei niistä osaa edes uneksia.

Pentti Haanpää puolestaan sanoi mielestäni kohdalleen, että on harhaluuloa kuvitella köyhyyden jalostavan. Ei se jalosta, vaan tekee ihmisestä inhottavan tympeän ja vastenmielisen olennon, joka on valmis kaivamaan sormimutkalla leipäpalan toisen köyhän suusta.

Aikoinaan tämä kotini tienoo oli ollut kunnan köyhille pieneläjille edullisesti vuokraamaa heinämaata. Jokaisessa mökissä oli välttämätönä pitää lehmää, mutta heinien haaliminen oli maattomille vaikeaa. Kunnan toiminta oli kaikkien vuokralaisten mielestä puolueellista, koska naapurin alueella kasvoi parempaa heinää. Ihan samanlaista tureikkoa se oli tietenkin kaikki, mutta erityisesti akat olivat päätyneet tappelemaan jopa verissäpäin, kun toinen erehtyi vetäisemään viikattellaan rajan väärälle puolelle.

Herjaaminen oli ollut ihan tavanomaista. Naapurin akka oli kuulemma antanut persettä jollekin kunnan silmäätekevälle ja siten saanut paremman palstan.

Tämä tuli mieleeni lueskeltuani eilen uutisiin päässyttä facebookin ryhmää Sinun maksamasi verorahat ovat minun! Siellä kaksi naista jutteli ilmeisen vakavissaan, että hyysäriakat käyvät pakolaiskeskuksissa saamassa maahanmuuttajamiehiltä ”patukkaa”. Lapsista tulee sitten sen värisiä, että yhteiskunnan rahahanat aukeavat.

Niinpä niin. Ihminen ei muutu, mutta yritetään vielä kerran. Tässä linkissä on yleisimpiä maahanmuuttajiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja oikeita vastauksia. Eivät tätä lue ne joiden pitäisi, mutta saanpahan sanoa yrittäneeni taas kerran ennakkoluulot