Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Rikolliset

Rikoslain mukaan enintään kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomitun voi tuomioistuin määrätä yhdyskuntapalveluun. Palvelu ajoitetaan yhtä pitkälle ajanjaksolle kuin alkuperäinen vankeusrangaistus on. Työtä tehdään yleensä 3-4 tuntia kerrallaan kaksi kertaa viikossa. Työ tehdään julkisyhteisön (valtio, kunnat, seurakunnat) tai julkisoikeudellisen yhdistyksen palveluksessa.

Tähän ei ole mitään huomautettavaa; rikollinen on rangaistuksensa ansainnut ja yhdyskuntapalvelun on lainsäätäjä katsonut soveliaaksi rangaistusmuodoksi.

Rikollisia kohdellaan kuitenkin lievemmin kuin pitkäaikaistyöttömiä. Työtön voidaan määrätä pelkällä työvoimaviranomaisen hallinnollisella päätöksellä kuntouttavaan työtoimintaan tekemään ilmaista työtä 3 – 24 kuukaudeksi kerrallaan. Työ tehdään julkisyhteisön (valtio, kunnat, seurakunnat) tai julkisoikeudellisen yhdistyksen palveluksessa. Työtä on tehtävä 1 – 5 päivänä viikosssa vähintään neljä tuntia päivässä. Palkkaa ei makseta, vaan kuntouttavalla työtoiminnalla rangaistu saa pelkän työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä ruokarahaa.

Yhdyskuntapalveluun tuomittu on tehnyt jonkin rikoksen. Pitäaikaistyöttömän ainoa rikos on työttömyys. Jos työtön on saanut työmarkkinatukea 500 päivän ajan, työmarkkinatukea työttömyyspäivärahakauden jälkeen 180 päivää tai jos hän on viimeiset 12 kuukautta saanut elantonsa toimeentulotuesta, niin hänet voidaan määrätä kuntouttavaan työtoimintaan.

Tuomittu rikollinen ja pitäaikaistyötön tekevät rinta rinnan samaa työtä, mutta rikollinen tekee sitä vähemmän. Tässä sama asia kuvana: tht1