Laillista kikkailua

Hoitajien henkilöstömitoituksen lisääminen lakiin kuulemma tuhoaa koko terveydenhuollon ja julkisen sektorin talouden. Näinhän meille kerrotaan. Minun mielestäni on ihme, ettei se julkinen talous ole jo täysin tuhoutunut. Yksityiset suuryritykset myyvät yhä enemmän kunnille ostopalveluja nimenomaan hoitoalalla ja lisääntyvässä määrin myös sosiaalialalla lastensuojelua myöten. Veroja ne kuitenkin maksavat voitoistaan käsittämättömän vähän.

Esimerkiksi näitä kaikkia palveluja myyvän Mehiläisen omistaa Ambrea, joka taas kuuluu Jerseyn veroparatiisissa reksiteröityyn Triton-konserniin. Toissa tilikaudella Mehiläinen tuotti voittoa 40 miljoonaa euroa, josta se maksoi yhteisöveroa Suomeen vain 360 000 euroa.

Viimeksi kuluneella poikkeuksellisen lyhyellä tilikaudella 1.5. – 31.12.2011 Mehiläinen tuotti voittoa 21,7 miljoonaa euroa, josta se maksoi yhteisöveroa 542 287 euroa. Yhteisövero on suomessa 26 %, mutta Mehiläisen tapauksessa se oli vain 2,5 %.

Rahat on siirretty emoyhtiö Ambrealle Jerseyn saarelle konserniavustuksina ja korkovähennyksinä. Konserniavustus on suoraa rahansiirtoa ja korkovähennys toimii näin:

Kansainvälinen emoyhtiö siirtää varojaan suomalaiselle tytäryhtiölle lainoina, jota ne eivät välttämättä edes tarvitse. Tytäryhtiön emoyhtiölle maksamat korot ovat verovähennyskelpoisia, joten ne pienentävät verotettavaa voittoa. Mehiläinen on velkaa muille saman konsernin yrityksille peräti 23 miljoonaa euroa ja saamisia sillä on niiltä vain kolme miljoonaa.

Mehiläisen lisäksi tätä tekevät kaikki palveluja myyvät kansainväliset yritykset. Laillinen veronkierto tai virallisesti verosuunnittelu sujuu oikein hyvin. Verotuksen pienentämiseksi ulkomaille siirretyt voitot on kuitenkin hankittu osittain verovaroin, kunnille myydyistä ostopalveluista. Ja jokainen tietää, keneltä ne kunnan rahat ovat peräisin.

Niin kauan kuin tällainen rahan virtaaminen ulkomaille on laillista on turha tulla höpöttämään henkilöstömitoituksen tuhoisasta vaikutuksesta julkiseen talouteen. Tukitaan tällaiset rahavuodot, niin ongelma ainakin pienenee.

Kommentit (6)
  1. Tässähän muuten lieneekin syy hoitajamitoituksen tiukkaan vastustukseen: Coronarian ja MedOnen pojat on sanoneet kokomustille “tsot-tsot”. Tosin ne voi ohittaa ongelman käyttämällä harjoittelijoita ja oppisopimusväkeä, jopa työllistettyjä, ainakin pienemmissä yksityislafkoissa kuulemma näin.

  2. Juukan kuntakin taitaa elättää ainakin kahta suurta lääkärifirmaa ja ainakin yhtä paikallista hoitofirmaa. Voipi nostaa mitoitukset voimaan tullessaan laskutuksen uudelle tasolle. Vai olisiko viisainta luopua sopimuksista kokonaan ja palata yksinkertaiseen ja luotettavaan kunnan omaan palvelutuotantoon. Siinä rahat ainakin menevät asiakkaan hyväksi ilman välikäden mittavia siivuja. Nyt hinnoittelu on hatusta, eikä kunta koskaan saa tietää mikä maksaa ja minne rahat menevät.

Kommentointi suljettu.