Pidetään piilossa

Jos työnantaja ei kohtele työntekijöitään tasapuolisesti, niin työilmapiiri kärsii. Juuan kunnan työilmapiirin oletan melko huonoksi ja olen vähän sellaista kuullutkin. Syynä on yksinkertaisesti se, että kunnan henkilöstöpolitiikka perustuu tasapuolisuuden sijaan henkilösuhteisiin, sukulaisuuteen, kaveruuteen ja ihan pelkkään pärstäkertoimeen.

Yksi saa, mutta toinen ei saa samaa. Lisäksi päätökset tehdään vaivihkaa ja yritetän pitää salassa. Työyhteisö ne kuitenkin tietää ja lipsahtaapa joskus jotain julkisuuteenkin. Viime kunnanhallituksen esityslistalle pääsi vahingossa yksi virkavapausasia, mutta se poistettiin kiireen vilkkaa kokouksessa.

Kunnanjohtaja päätti viime tammikuussa myöntää tekniselle johtajalle palkallista virkavapaata kaikkiaan 14 päivää tammi-toukokuun väliselle ajalle ylempään AMK-tutkintoon kuuluvia opintoja varten. Kunnan hallintosäännön 35 §:n mukaan kunnajohtajalla ei tällaista oikeutta ole. Hän saa kyllä myöntää palkatonta virkavapaata 30 päivän ajan, mutta ei palkallista. Lisäksi hän saa määrätä alaisiaan koulutukseen, mutta se koskee vain tavanomaista työhön liittyvää työajalla tapahtuvaa kurssitusta.

Kunnanjohtaja siis ylitti toimivaltansa ja asia oli tarkoitus korjata hyväksyttämällä asia jälkikäteen kunnanhallituksella. Näin ei kuitenkaan tehty eikä asia näytä olevan seuraavankaan kokouksen esityslistalla. Ilmeisesti kunnanhallitus päätti olla hiljaa ja toivoa, että kukaan ei asiaa huomaisi.

En minä tätä opiskelua vastusta ollenkaan, en edes palkallisena. Oppi on aina hyväksi eikä kunnan taloutta kaada kenenkään kahden viikon mittainen palkallinen virkavapaus. Se tässä vain ihmetyttää, että miksi toisille annetaan mahdollisuus täydentää ammatillista koulutustaan palkallisesti, mutta jotkut toiset eivät pääse edes työhönsä suoraan liittyville parin vuorokauden mittaisille koulutuspäiville. Lisäksi tiedän ainakin yhden henkilön suorittaneen nykyisen tehtävänsä edellyttämän tutkinnon kesälomiensa aikana ja palkatonta virkavapaata ottaen.

Kunnan pitäisi laatia kelvollinen henkilöstöstrategia ja saattaapa sellainen ollakin jossain nurkassa pölyttymässä. Kukaan ei ainakaan ole sitä ihan äsken tutkinut, saati sitten soveltanut.

Kommentit (3)
  1. että semmosta. Liekkö totta mutta pohjoistuuli kuiskutteli teiltä päin melko tuoreesti että joku olis kysyny itelleen vähäisiä työajan siirtoon liittyviä joustoja (jotka ei varsinaista työtä olis lainkaan kuulemma häirinnyt) erään lisätutkinnon suorittamiseen ja saanut täystyrmäyksen! Kirjoituksesi perusteella tulee mieleen,että liekkö tämä kysyjä väärä vaiko se, keneltä kysyttiin ?

  2. Vain jäävuoren huippu
    18.8.2012, 21:42

    Kolme vuotta tätä alasajoa on nyt menty ja vauhti senkun kiihtyy. Ei päivää, jottei jotain hämminkiä. Se mitä tulee julki, on vain jäävuoren huippu.

Kommentointi suljettu.