Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kunta ja sosiaalinen media

– Juuan markkinointia on hoidettu tänä kesänä ensimmäistä kertaa facebookissa ja blogissa. Kokemukset ovat olleet erittäin myönteiset.

Näin sanoi Juuan kunnanjohtaja Pekka Pietiäinen sanomalehti Karjalaisen jutussa, jossa Pohjois-Karjalan kunnanjohtajilta kysyttiin kunnan näkymistä sosiaalisessa mediassa. Minusta tämä kunnanjohtajan lausuma tuntui kovin merkilliseltä, koska mielestäni kunta ei ole näkynyt oikeastaan ollenkaan facebookissa enempää kuin blogeissakaan. Omissa jutuissani kunta kyllä näkyy, mutta näitä tositarinoita ei kunnanvirastossakaan laskettane varsinaisesti markkinoiniksi. Valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Pertti Wickström pitää omaa blogiaan, jossa ansiokkaasti pohdiskelee kunnan asioita.

Facebookista löysin nopealla haulla muutaman kuntaan liittyvän sivun. Ensin avautui Juuka, joka on minulle vanhastaan tuttu. Siellä on nykyisin pelkkä Wikipedian artikkeli kunnasta ja paikallisten yritysten mainoksia. Vielä reilu vuosi sitten siellä oli jopa keskustelua, mutta seinä tyhjeni, kun liitin sinne pari omaa blogikirjoitustani. Sivun ylläpitäjästä minulla ei ole tietoa ja epäilen, ettei sellaista nykyisin olekaan.

Juuan matkailuneuvonta tosiaankin toimi tänä kesänä omalla sivullaan facebookissa. Sivulla on kaikkiaan 40 tykkääjää ja elokuun 10. päivä sinne oli laitettu viimeinen merkintä, jossa kerrotaan matkailuneuvonnan olevan suljettu.

Ellinkulma eli kunnan ikäosaamiskeskus kouluttaa nykyisin ikäihmisiä facebookin käyttöön, mutta ei ole saanut omalle sivulleen kuin 33 tykkääjää. Viimeisin merkintä on ilmeisesti paikkakunnalla vierailleen turistin, joka 13.6. kiittää ja kertoo, että oli kiva käydä.

Samaisella Ikäosaamiskeskus Ellinkulmalla on ollut huhtikuusta 2011 lähtien blogi osoitteessa osake-hanke. Koko tänä aikana blogissa on ollut vain 6 300 kävijää eikä se ole mikään ihme. Samat iänikuiset perustiedot ovat siellä kömpelösti aseteltuina ja viimeisin merkintä on tehty ties milloin. Ellinkulmassa työskentelee päätoimisesti neljä henkilöä, mutta yksikään heistä ei kai koe tarpeelliseksi kirjoitella mitään kuulumisia.

Sitten on tietysti joukko vapaamuotoisia yksityishenkilöiden ylläpitämiä oikein hyödyllisiä ja hauskoja fb-ryhmiä. Hyvin nopeasti löytyivät ainakin Juuka – Pohjolan Pariisi, Polovelan Papattajat ja Dynamo Juuka. Näiden kanssa ei kunnalla virallisesti ole mitään tekemistä.

Teen kunnalle ihan rakentavassa hengessä ja ilman keljuilua ehdotuksen: Perustakaa kunnalle oma sivu facebookiin. Siellä voisi tiedottaa kuntalaisia kiinnostavista asioista ja vaikka kertoa luottamushenkilöiden ja virkamiesten omia ajatuksia vapaamuotoisesti. Siellä voisi päästä myös kuntalaisten kanssa oikeaan keskusteluyhteyteen hyvässä hengessä. Kunnanvirastosta löytyy varmasti joku, joka voi sivun perustaa ja ylläpito-oikeuden voitte antaa useammalle viranhaltijalle ja työntekijälle. Näin kenenkään aikaa ei kulu tehtävään liikaa.

Minä lupaan olla ensimmäisiä siitä sivusta tykkääjiä.